Monday, September 26, 2022
Jurnalism corect


EXCLUSIV Valoarea restanțelor la rambursările de TVA s-a dublat în primele 6 luni din 2022 / Analist: Statul pare a deveni principalul factor de blocaj economic

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 8 iulie 2022

Statul român avea, la finalul lunii mai, restanțe de 2,194 de miliarde de lei la plata rambursărilor TVA către firmele românești, aproape dublu față de finalul anului trecut, se arată într-un răspuns acordat vineri, 8 iulie, de ANAF la solicitarea Main News. 

După cum Main News a scris aici, suma indicată de ANAF se adaugă celor 3,6 miliarde de lei restanți în ceea ce privește deconturile pentru plata concediilor medicale.

Cele două informații arată că, în acest moment, statul pare a deveni principalul factor de blocaj economic, blocând banii companiilor prin neefectuarea la timp a rambursărilor de taxe la care acestea sunt îndreptățite”, a declarat analistul economic Gabriel Biriș, pentru Main News.

Deși la finalul anului 2021valoarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare cu termenul legal de soluționare întârziat” era de 1,173 de miliarde de lei, la finalul lunii mai aproape s-a dublat, ajungând la 2,194 de miliarde de lei.

Vedem zilele acestea că președintele ANAF tot face declarații beligerante, în sensul că a ajuns, ultima declarație cu 71.000 de contribuabili împotriva cărora urmează să le facă plângere penală că nu au plătit contribuțiile sociale, ar trebui să ne întrebăm câte nu și-au plătit contribuțiile pentru că nu au primit contribuții de la buget. Nu poți să ceri ceva ce nu faci, statul cere contribuabililor să fie corecți, dar statul nu este corect cu contribuabilii”, a adăugat analistul economic.

CITEȘTE ȘI: Preşedintele ANAF: Peste 71.000 contribuabili, în situaţia de a li se face sesizări penale

ANAF susține că deconturile la plata TVA sunt soluționate „în ordinea cronologică a înregistrării lor la organul fiscal”. În anul 2022, valoarea totală a rambursărilor de TVA a fost de 12,458 de miliarde de lei.

Instituția mai amintește că deconturile sunt monitorizate prin intermediul unui sistem informatic lansat în anul 2009.

Selecția deconturilor de TVA pentru care există decizii de rambursare aprobate se realizează lunar, din baza de date națională, strict cu ajutorul unei aplicații informatice, pe principiul – cel mai vechi decont se stinge primul – și este valabilă pe tot parcursul lunii”, se mai arată în răspunsul acordat de ANAF.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com