Thursday, October 6, 2022
Jurnalism corect


EXCLUSIV Restanțe de 3,6 miliarde de lei pentru plata concediilor medicale la finalul anului 2021 / Analist: Statul face protecție socială pe spatele companiilor

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 30 iunie 2022

La finalul anului 2021, restanțele statului în ceea ce privește decontarea concediilor medicale către angajatori erau de 3,63 de miliarde de lei, creștere de aproximativ 1,2 miliarde de lei față de anii 2020 și 2019, se arată într-un răspuns transmis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) la solicitarea Main News. 

Restanțele pentru plata concediilor medicale au fost tot timpul foarte mari, trebuie să ne uităm și în evoluția lor. Toată lumea s-a plâns că nu se rambursează aceste costuri. Este o modalitate ca statul să se finanțeze pe costul companiilor, angajatorilor”, a declarat analistul economic Gabriel Biriș, pentru Main News.

Numai că diferențele între anul 2021 și ceilalți doi din urmă se ridică la aproximativ 1,2 miliarde de lei. Dacă la finalul anului 2021, CNAS avea de decontat 3.63 de miliarde de lei, în anii 2020 și 2019 soldul rămas restant s-a situat între 2.443-2.496 de miliarde de lei, potrivit răspunsului acordat la solicitarea Main News.

Arată că deficitul (n.r. bugetar) e mult mai mare(…)De ce se întâmplă asta? De ce se întâmplă și întârzierile la rambursările de TVA, sunt mai multe. Statul are bani de ajutoare sociale, dar face protecție socială pe spatele companiilor. Antreprenorii sunt pe cont propriu și nu se pot baza pe stat, decât să le ia, nu să le și dea înapoi ce au de luat”, a adăugat Gabriel Biriș.

CNAS a precizat, în schimb, că valoarea indemnizațiilor de concedii medicale decontate în anul 2021 a fost de aproximativ 3,79 de miliarde de lei, în 2020 a fost de 3,60 de miliarde, iar în anul 2019 de 2,748 de milioane de lei.

Contactat de Main News, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a refuzat să comenteze informațiile prezente în acest material.

(Foto: Captură de ecran din răspunsul CNAS)

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com