Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Evenimentele anului 2021 în justiție | Desființarea Secției Speciale, șef nou la DIICOT și finalul procesului #Colectiv

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 1 ianuarie 2021

2021 va aduce noi modificări în sistemul judiciar. Modificarea legilor Justiției, desființarea Secției Speciale și numirea unui nou șef la DIICOT sunt doar câteva dintre marile evenimente în noul an.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ – Justiția, în anul pandemiei | Schimbări la vârful marilor parchete, extrădări ratate și o nouă culoare politică la minister. Secția Specială, neatinsă

Legile Justiției

Puse în dezbatere publică de fostul ministru Cătălin Predoiu, proiectele pentru modificarea legilor Justiției ar putea fi, la rândul lor, schimbate.

Noul ministru, Stelian Ion, a dat asigurări că Secția Specială va fi desființată în scurt timp. Același lucru a fost promis și când anteriorul Guvern a preluat puterea, însă măsura nu a trecut de stadiul de proiect.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Justiției trimite către CSM proiectul de desființare a Secției Speciale: Am făcut niște corecturi, am desființat articolele privind superimunitățile

Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților, la creșterea numărului de judecători din apeluri și creșterea rolului CSM în procedura de numire a procurorilor-șefi sunt alte trei schimbări așteptate.

Șef nou la DIICOT

În 2021 va fi propus și numit un nou șef la DIICOT. Parchetul antimafia este condus de un șef interimar, după demisia Giorgianei Hosu.

Aceasta a renunțat la funcție ca urmare a condamnării, în primă instanță, a soțului său.

CITEȘTE ȘI: Șefa interimară a DIICOT: România este o țară a criminalității organizate | Oana Pâțu a preluat conducerea parchetului antimafia după demisia Giorgianei Hosu

Final de proces în dosarul #Colectiv

Tot în 2021 ar putea ajunge la final și dosarul tragediei din clubul Colectiv. Procesul este, acum, în faza de apel.

În primă instanță, Tribunalul București a dictat pedepse care, cumulate, ajung la 115 ani de închisoare pentru patronii clubului, cei ai firmei de artificii, pirotehniști, pompieri și pentru fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în prezent edil al Sectorului 5.

CITEȘTE ȘI: Judecata în dosarul tragediei din Colectiv, reluată abia la sfârșitul lunii ianuarie

Verdict în cazul 10 August

Justiția trebuie să decidă și dacă vor fi reluate cercetările în dosarul 10 August. Solicitarea a fost făcută de DIICOT la Curtea de Apel București și a fost declinată la tribunal pe motiv de competență.

Procesul a fost blocat o lună în urma unei cereri făcute de fostul șef al Jandarmeriei, Sebastian Cucoș. Demersul său a plimbat cazul și pe la Instanța Supremă, în drumul de la Curte la tribunal. Cucoș a pierdut, însă.

Motivele pentru care este cerută undă verde în instanță pentru reluarea anchetei sunt incredibile: de când a preluat dosarul de la procurorii militari, DIICOT a audiat patru martori, nu a reaudiat niciun suspect, etc.

CITEȘTE ȘI: Jandarmeria explică împuternicirea la conducerea IJJ Prahova a lui Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției brutale din 10 august: Decizia a fost luată pentru a asigura continuitatea

Dragnea ar putea fi trimis în judecată

Ancheta în cazul Tel Drum ar putea ajunge la final în 2021, după patru ani de la punerea sub acuzare a lui Liviu Dragnea.

În iunie 2020, fostul șef PSD a fost inculpat, însă nici până acum nu a fost dată o decizie în dosar.

Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene și guvernamentale, fapte pe care le neagă.

CITEȘTE ȘI: Iubita lui Liviu Dragnea, audiată la DNA

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *