Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

”Superimunitatea” magistraților, diferența majoră dintre proiectele de desființare a Secției Speciale, propuse de Cătălin Predoiu și Stelian Ion | Cum ar fi putut ajunge judecătorii și procurorii aproape de neatins

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 5 ianuarie 2021 Etichete: , , , ,

O diferență majoră dintre cele două proiecte de desființare a Secției Speciale, propuse de Cătălin Predoiu (PNL) și Stelian Ion (USR PLUS) a trecut aproape neobservată, în ciuda impactului avut în urmă cu un an, când a fost lansată în dezbatere publică prima variantă. Vorbim de „superimunitatea” magistraților, prevăzută în proiectul de lege al lui Predoiu. În actuala variantă, ce urmează a fi dezbătută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ea nu există. După nenumărate critici, fosta conducere a MJ renunțase, de asemenea, la propuneri.

Chiar Stelian Ion, noul ministru al Justiției, a anunțat că a renunțat la prevederile controversate.

Am făcut niște corecturi pe proiectul de lege privind desființarea SIIJ, am eliminat articolele privind așa-zisele superimunități ale judecătorilor și procurorilor, pe care ei nici nu le-au cerut. Astăzi va ajunge la CSM”, a spus Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI: Evenimentele anului 2021 în justiție | Desființarea Secției Speciale, șef nou la DIICOT și finalul procesului #Colectiv

Ce prevedea „superimunitatea” magistraților

Potrivit proiectului propus de Cătălin Predoiu în februarie 2020, punerea în mișcare a acțiunii penale în cazul magistraților s-ar fi putut face doar cu undă verde de la procurorul general al României. Totodată, aceștia ar fi putut fi trimiși în judecată doar dacă secția de specialitate din CSM ar fi fost de acord.

Din primul proiect:

„La art. 95 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 826 din 13 septembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, după alineatul (2) se introduc două noi alineate,  alin. (3) și (4), cu următorul cuprins:

(4) Punerea în mișcare a acțiunii penale față de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

(5) Trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor se încuviințează de Secția pentru judecători sau, după caz, de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.”

Imunitate criticată chiar de magistrați

La scurt timp după punerea în dezbatere publică a primului proiect, “Forumul Judecătorilor din România”, ”Inițiativa pentru Justiție” și ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” au criticat în termeni duri propunerile legate de imunitate.

Nu este necesară reglementarea unor filtre de impunitate neconstituționale pentru ca judecătorii și procurorii să-și poată desfășura activitatea, mai presus de orice cetățean obișnuit. Nu se poate susține sub nicio formă necesitatea implicării directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atribuții extrajudiciare, de tipul secției pentru judecători/procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, peste activitatea obișnuită a unui procuror, sub forma încuviințării trimiterii în judecată a judecătorilor, respectiv procurorilor cercetați penal”, se arată în comunicatul de presă transmis, atunci, de cele trei asociații.

Iar în vara lui 2020, proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale a fost dezbătut la Ministerul Justiției în absența lui Cătălin Predoiu, pe atunci ministru. 

Predoiu: Asigurare pentru imparțialitate

La rândul său, Cătălin Predoiu a reacționat și a spus, atunci, că proiectul nu creează o „superimunitate” magistraților, ci o „asigurare pentru imparțialitate”. În cele din urmă, în proiectul lansat în dezbatere la finalul lunii septembrie, MJ a renunțat la prevederile controversate.

 CITEȘTE MAI MULTE AICI: Predoiu, despre criticile aduse proiectului Ministerului Justiției

Citește aici întregul proiect aflat, acum, în dezbatere publică.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: mainnews.ro/superimunitatea-magistratilor-diferenta-majora-dintre-proiectele-de-desfiintare-a-sectiei-speciale-propuse-de-catalin-predoiu-si-stelian-ion-cum-ar-fi-putut-ajunge-judecatorii-si/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *