Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Eșec pentru Sebastian Cucoș, fost șef al Jandarmeriei Române, în procesul care a ținut o lună pe loc cazul redeschiderii anchetei 10 August

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 18 septembrie 2020 Etichete: , , , ,

Judecătorii Instanței Supreme au respins recursul lui Sebastian Cucoș la cererea prin care și Curtea de Apel București i-a refuzat solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională pentru un articol din Codul de procedură penală. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Respinge, ca nefondat, recursul formulat de recurentul Cucoş Gheorghe Sebastian împotriva dispoziţiei de respingere a cererii de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedură penală), cuprinsă în încheierea din data de 10 august 2020 a Curţii de Apel Bucureşti”, se arată în deciza ÎCCJ.

Ca urmare a acestui demers, Tribunalul București nu a putut stabili un termen pentru judecarea cererii de redeschidere a anchetei 10 August, formulată de DIICOT. Acum, că etapa intermediară de la ÎCCJ s-a finalizat, tribunalul va da un verdict pe tema reluării cercetărilor.

CITEȘTE ȘI: 10 August amar | După doi ani, în loc să știm vinovații, ne întrebăm dacă-i mai căutăm

În contextul unui val uriaș de indignare, provocat de decizia procurorului de caz, șefa parchetului antimafia, Giorgiana Hosu, a infirmat decizia de clasare, după ce a analizat-o.

Motivele pentru care este cerută undă verde în instanță pentru reluarea anchetei sunt incredibile: de când a preluat dosarul de la procurorii militari, DIICOT a audiat patru martori, nu a reaudiat niciun suspect, nu s-a prea obosit să administreze probe. Dovadă stă chiar documentul semnat de Hosu.

DIICOT iese din anchetă

Procesul legat de reluarea cercetărilor a ajuns la Tribunal după ce Curtea de Apel București și-a declinat competența. În același timp, însă, CAB a respins sesizarea CCR, decizie care a fost atacată la ÎCCJ.

Dacă judecătorii Tribunalului București vor fi de acord cu reluarea anchetei în ceea ce-i privește pe foștii șefi din Jandarmerie, dosarul se va întoarce la procurorii militari, nu va rămâne la DIICOT.

Reluarea cercetărilor îi vizează pe Laurențiu Cazan (comandatul acțiunii din piață), Ionuț Cătălin Sindile și Sebastian Cucoș (aflați la cârma Jandarmeriei Române în urmă cu doi ani), Dan Mihai Chirică (pe atunci secretar de stat în Ministerul de Interne).

CITEȘTE ȘI: DIICOT acuză procurorii militari că au mințit când au pus sub acuzare șefii Jandarmeriei

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com