Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Eșec major pentru Petre Daea la Bruxelles. România primește cele mai mici despăgubiri pentru fermieri

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 martie 2023

Doar 10 milioane euro ar urma să primească România cu titlul de despăgubiri pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina, aceasta fiind cea mai mică alocare de fonduri între cele trei țări beneficiare, potrivit propunerii Comisiei Europene. Polonia va primi 29,5 milioane euro, iar Bulgaria – 16,75 milioane euro.

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski a prezentat propunerea Comisiei Europene miniștrilor agriculturii în cadrul reuniunii de luni, 20 martie, a Consiliului pentru agricultură.

În valoare de 56,3 milioane euro, finanțat din rezerva agricolă, acest sprijin este acordat pentru compensarea fermierilor care au suferit pierderi economice din cauza creșterii importurilor de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Cele trei țări beneficiare pot completa acest ajutor din fonduri naționale.

Cioloș cere demiterea lui Daea

Europarlamentarul Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură, susține că alocarea reprezintă o umilință pentru fermierii români, solicitând totodată demiterea lui Petre Daea din funcția de ministru.

„’S-a rezolvat, nu putem’ este mesajul PSD pentru fermierii români ale căror interese nu au fost susținute suficient la Bruxelles de ministrul Daea. Avem azi confirmarea direct de la comisarul pentru Agricultură că România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina. Primim mai puțini bani decât Bulgaria și Polonia, deși suntem principala rută de tranzit și depozitare a grânelor ucrainenilor. I-am cerut vineri președintelui PSD, Marcel Ciolacu , să-l retragă pe Petre Daea pentru această umilință provocată fermierilor români și României. De azi înainte, Marcel Ciolacu este responsabil pentru această umilință, pentru că ține încă în funcție oameni care nu pot apăra interesele cetățenilor români în negocieri la Bruxelles”, a declarat Dacian Cioloș

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW