Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Economia României s-a oprit din creștere. Noi date publicate de INS

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 iunie 2023 Etichete: , , ,

Produsul Intern Brut a fost în primul trimestru al anului 2023, în termeni reali, mai mare cu doar 0,1% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut și cu 2,8%, relevă datele publicate joi, 8 iunie, de către Institutul Național de Statistică. 

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2022, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 2,3% pe seria brută şi cu 2,8% pe seria ajustată sezonier.

La creșterea PIB, în trimestrul I 2023 faţă de trimestrul I 2022, au contribuit în mod deosebit comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, transportul și depozitarea, hoteluri și restaurante (+0,9%), cu o pondere de 22% la formarea PIB şi care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 4,5%, sectorul IT&C (+0,5%), cu o pondere de 8,2% la formarea PIB şi care a înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 5,6% și construcțiile (+0,3%).

Consumul alimentează economia

O contribuţie negativă la creșterea PIB a înregistrat-o industria (-0,5%), cu o pondere de 23,6% la formare PIB şi care a înregistrat o scădere a volumului de activitate cu 2,3%.

Economia României continuă însă să fie alimentată de consum. Potrivit INS,  cheltuielile populației s-au majorat cu 6,4%, contribuind cu 4,2% la creşterea PIB, în vreme ce cele ale administrației publice au crescut cu 3,7%, contribuind cu 0,3% la creșterea PIB.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW