Monday, May 27, 2024
Jurnalism corect


Proiect pentru reglementarea circulației cu trotinetele electrice: Utilizatorii trebuie să aibă peste 14 ani

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 15 ianuarie 2020 Etichete: , , ,

Ministerul Afacerilor Interne propune spre dezbatere publică un proiect de lege cu privire la  introducerea unor prevederi referitoare la utilizarea trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Astfel, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete iar pentru a o conduce este necesar ca persoana să aibă vârsta de cel puțin 14 ani.

Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h. Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Transportul pasagerilor este interzis”, potrivit actului normativ.

Potrivit aceste legi, trotinetele vor putea staționa sau opri pe partea carosabilă și trebuie așezată paralel cu marginea acesteia.

Trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente pentru circulația pe drumurile publice pe timp de noapte.

Este obligatoriu să se poarte casca de protecție atât pentru conducătorii de biciclete cât și pentru conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă”, potrivit actului normativ.

În perioada 2016-2019, la nivelul țării noastre, au fost înregistrate 192 de accidente în care au fost implicați conducătorii de trotinete electrice, dintre acestea unele s-au soldat și cu deces.

Sursă foto: newsweek

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW