Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dragoș Pîslaru: Comisia Europeană a respins Planul REPowerUE al României, în valoare de 1,4 miliarde de euro / Ministrul Boloș: Nu a fost respins, ne-au cerut informații suplimentare

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 mai 2023 Etichete:

Comisia Europeană a respins Planul REPowerUE al României, în valoare de 1,44 miliarde euro, a anunțat joi, 11 mai, europarlamentarul Dragoș Pîslaru. Contactat de Economedia, ministrul proiectelor europene, Marcel Boloș, a negat acest lucru, menționând că ar fi vorba doar de o consultare informală cu responsabilii din partea executivului comunitar. 

„Într-o totală lipsă de transparență și pe repede înainte, Guvernul a cerut finanțare pentru proiecte venite pe filieră de partid, precum: investiții ineficiente pe lacuri aflate în fiefurile PSD-PNL din Oltenia sau pe canalele de irigații din Brăila pentru a servi clientela locală sau investiții ale companiilor de stat, inclusiv cele care au fost exceptate de impact de mediu într-un mod abuziv.

Ca răspuns, Comisia Europeană a respins aceste propuneri politice ale Guvernului pentru RePowerEU și a a aprobat doar investițiile legate de eficiență energetică și care ajută gospodăriile și antreprenorii să își reducă facturile – adică exact ce am transmis împreună cu partidul Partidul REPER ca soluții”, a scris Dragoș Pîslaru, pe pagina sa de Facebook.

Boloș: Nu a fost respins, ne-au cerut informații suplimentare

Contactat de Economedia, ministrul proiectelor europene Marcel Boloș, a negat acest lucru, menționând că ar fi vorba doar de o consultare informală cu responsabilii din partea executivului comunitar.

„Planul nu a fost respins, ci Comisia Europeană a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții. Potrivit lui, este o consultare informală. Nu este vorba nici despre un nou termen de aprobare”, susține oficialul.

1,44 miliarde euro pentru investiții în sectorul energetic

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat, în perioada 17 – 26 martie 2023, procesul de consultare publică pentru transmiterea de propuneri de reforme şi investiţii pentru noul capitol REPowerEU de către actorii interesaţi. Organizaţiile şi persoanele fizice interesate au avut la dispoziţie un formular electronic prin intermediul căruia au transmis propuneri de reforme şi investiţii.

REPowerEU aduce României o finanțare nouă de 1,44 miliarde euro (din care 1,39 miliarde euro alocare RePowerEU și 43 milioane euro rezerva de ajustare la BREXIT) pentru investiții strategice în domeniul cheie al siguranței energetice, care să permită crearea unor ecosisteme de producție și stocare a energiei curate (hidroenergie, fotovoltaice).

Setul de măsuri propuse (economisirea energiei, diversificarea capacităților de producție, asigurarea lanțului de aprovizionare etc.) va consolida reziliența sistemului energetic național cu impact pozitiv în sprijinirea accelerării tranziției Europei la o energie curată.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW