Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Doctorițele de la Spitalul Sf. Pantelimon acuzate de omor cu premeditare, lăsate în libertate

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 20 august 2024

Doctorițele de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de omor cu premeditare, Maria Miron și Mirela Păiuș, au fost lăsate în libertate marți, 20 august, după ce Curtea de Apel București (CAB) a admis contestația celor două doctorițe de la secție de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a unității medicale la măsura plasării lor în arest preventiv. Decizia instanței este definitivă.

Tribunalul București hotărâse joi arestarea pentru 30 zile a Mariei Miron și Mirelei Păiuș. Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, arată procurorii.

Concret, arată procurorii, pe 26 martie, Maria Miron a încercat să-i ia viața unui pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h. Cu toate acestea, pacienul nu a decedat ca urmare a intervenţiei unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

Câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie, Maria Miron și Mirela Păiuș au repetat manevra, spun procurorii, iar omul a intrat în stop cardio-respirator în numai 58 minute, pentru ca o oră mai târziu să-i fie declarat decesul.

„La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, arată procurorii.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW