Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Dezactivarea unui site de autorități pentru că ar fi publicat fake news, reaprinde dezbaterea – securitate vs drepturi / Silvia Dinică (USR): Analiza să se bazeze pe criterii obiective

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 19 martie 2020 Etichete: , , ,

În urma propunerii înaintată ANCOM de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, privind dezactivarea unui site pentru publicarea de fake news, odată cu implicarea Poliției în acest caz, pozițiile în spațiul public s-au axat în spiritul vechii dezbateri – securitate vs drepturi. Am discutat pe această temă cu Silvia Dinică, deputat din partea USR, care a supus în dezbatere publică ideea unui cadrul legislativ pentru combaterea fake news.

În ceea ce privește măsurile punitive care ar putea fi luate de autorități în cazul portalului „știridemoment.ro” am identificat două școli de gândire. Pe de o parte, se situează cei care susțin că măsura este absolut justificată, în condițiile în care România se află în stare de urgență cauzată de pandemia de COVID-19. De cealaltă parte, sunt cei care consideră că astfel de măsuri pot fi periculoase, pot aduce atingere dreptului la liberă exprimare, iar libertatea presei ar fi încălcată.

Pentru a pune într-un context mai larg discuția, am identificat unele cazuri mai notorii, care au anumite elemente comune cu cel al portalului „știridemoment.ro”.

  • În anul 1996, Radu Mazăre, pe vremea aceea ziarist la ziarul Telegraf, a fost condamnat la 7 luni de închisoare cu executare pentru calomnie. A fost grațiat de Ion Iliescu și a câștigat procesul la CEDO. În urma acelei decizii, Codul Penal a fost schimbat și a fost eliminată infracțiunea de calomnie.
  • În anul 2002, Mugur Ciuvică a fost reținut de procurori pentru că ar fi distribuit pe internet un document cu acuzații la adresa premierului de la acea vreme, Adrian Năstase.
  • În anul 2002, postul de televiziune OTV a fost închis de CNA în urma unei emisiuni în care invitatul, Corneliu Vadim Tudor, a adus acuzații neprobate adversarilor politici.

În același timp, din perspectivă securitară, nu putem nega efectele total nocive pentru populație pe care le poate avea expunerea la  știri false, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19. Consecințele în acest caz pot să ajungă până la nesocotirea de către cetățeni a indicațiilor date de autorități și specialiști, iar pe cale de consecință, la agravarea situației.

Silvia Dinică: Trebuie să vedem că analiza pe care o face acest comitet este una obiectivă

Deputatul USR, Silvia Dinică este de acord cu ideea restricționării unor astfel de site-uri, în situația dată, însă, subliniază că este nevoie de criterii clare și obiective prin care autoritățile vor elimina conținutul dezinformator din spațiul mediatic.

„E clar că în perioada aceasta știrile false ar trebui oprite și tot ceea ce putem face în condițiile acestea este ca această analiză să se bazeze pe criterii obiective și să îndepărteze știrile care crează panică, dau sfaturi care nu au nicio legătură cu medicina și cu ceea ce i-ar putea ajuta pe oameni.”

„Ceea ce ar fi important acum ar fi acel punct unic de informare, prin care autoritățile statului să informeze cetățenii și să fie asta o resursă de referință pentru toată lumea, pentru că oamenii au nevoie sa fie informați. Sunt foarte multe știri care circulă pe Facebook și care se rostogolesc foarte rapid. Trebuie să vedem că analiza pe care o face acest comitet este una obiectivă și într-adevăr elimina știrile false și nu articolele de opinie.

O lege împotriva fake news poate duce la abuzuri

„Nu putem să rezolvăm printr-o lege, iar aceasta a fost concluzia consultărilor, ca nu poți rezolva. Printr-o lege poți crea și abuzuri în acest sens. Soluția ar fi acest punct unic de informare, cu informație cât mai clară, cât mai actuală, astfel încât să păstrăm încrederea în autorități pentru că este o perioada în care avem nevoie să avem încredere unii în alții, altfel riscăm să alunecăm pe o pantă în care neîncrederea și frica pot sa nu ne ajute să luăm cele mai bune decizii, iar noi avem acum avem nevoie sa fim aproape unii de ceilalți și să luăm decizii împreună”, a declarat Silvia Dinică pentru Main News.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW