Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


INTERVIU Irineu Darău, candidat la șefia USR PLUS: Nu am avut suficient curaj în fața PNL și UDMR

By Matthew Garvey , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 24 august 2021

Senatorul USR PLUS Irineu Darău, intrat în competiția directă cu Dan Barna și Dacian Cioloș pentru șefia partidului, a declarat, într-un interviu acordat Main News, că ieșirea de la guvernare ar trebui luată în calcul în momentul în care reformele majore cerute de electoratul formațiunii nu sunt puse în practică.

Principalele afirmații făcute de Irineu Darău

– Lucrurile pe care USR PLUS le-a susținut în această guvernare sunt cele corecte. Cred că nu am avut suficient curaj în fața PNL și UDMR pentru a negocia cu ei 3-5 lucruri care sunt cerute ferm de electoratul nostru;

– Nu trebuie să ne fie frică să ieșim într-o zi de la guvernare dacă nimic din ceea ce înseamnă reformă majoră cerută de electoratul nostru nu se îndeplinește;

– Văd o investiție diferită a resurselor partidului în ceea ce înseamnă gestionarea resurselor umane interne, comunicarea internă cu membrii sau profesionalizarea oamenilor din funcții publice;

Interviul integral

Main News: Ce vă propuneți prin candidatura la șefia USR PLUS?

Senatorul Irineu Darău: Vin cu niște soluții pentru USR PLUS, niște soluții care nu au fost furnizate și care nu vor fi furnizate de actualii co-președinți. În primul rând, este vorba de instituțiile partidului, adică reguli interne care să garanteze o evoluție pe termen lung și o incluziune pentru toți membrii de partid. În al doilea rând, văd o investiție diferită a resurselor partidului în ceea ce înseamnă gestionarea resurselor umane interne, comunicarea internă cu membrii sau profesionalizarea oamenilor din funcții publice.

MN: Ce le-ați reproșa liderilor Dan Barna și Dacian Cioloș?

Irineu Darău: Cred că electoratul are întotdeauna dreptate și vedem că nu suntem în cel mai bun punct. Până la urmă, ei sunt cei care au condus destinele celor două partide separate, apoi, după fuziune, destinul partidului comun. Cred că din cauza acestor lucruri foarte importante din punct de vedere sistemic de care ei nu s-au ocupat, astăzi suntem unde suntem și perspectivele pentru anul viitor nu sunt cele mai bune. Nu e nimic mai important, dacă vreți, decât capitalul uman, intern, al unui partid. Ne dorim să guvernăm, ne dorim să guvernăm bine, asta vor și oamenii de la noi, dar, până la urmă, un partid este o organizație care trimite oameni către funcții publice. Acești oameni sunt capitalul nostru cel mai de preț și cred că trebuie să fie prioritatea oricărei conduceri a partidului.

MN: Cum apreciați perioada petrecută de USR PLUS la guvernare, alături de PNL și UDMR? Cum se explică scăderea în sondaje?

Irineu Darău: Vorbesc de căderea dintre europarlamentare și parlamentare pentru care avem cifre, în voturi exprimate, nu doar sondaje. Într-adevăr, avem semnale de la electorat și în ultimele luni. Lucrurile pe care USR PLUS le-a susținut în această guvernare, încă de la negocierea programului de guvernare, sunt cele corecte. Cred că nu am avut suficient curaj în fața PNL și UDMR pentru a negocia cu ei 3-5 lucruri care sunt cerute ferm de electoratul nostru și care intră în mandatul nostru cu care am intrat în Parlament și la guvernare, lucruri pe care să le impunem pe calendar, cu rezultate clare. Dacă nu reușim aceste lucruri, nu mai știu ce rost are participarea noastră la guvernare, pentru că vom rata obiectivele pentru care oamenii ne-au trimis acolo.

MN: Concret, cum ar urma să fie stabilite cele „3-5 lucruri cerute ferm” de electoratul USR PLUS?

Irineu Darău: Din întregul program de guvernare, aceste obiective principale trebuie decise într-o instituție internă reprezentativă: Comitetul Politic, eventual după o consultare largă cu toți membrii, prin referendum intern. Un președinte cu un asemenea mandat va fi puternic în orice negociere, iar identitatea partidului va fi foarte clară și în concordanță cu așteptările electoratului. Asta îmi doresc.

MN: În ce direcție ar trebui să meargă partidul, să rămână la guvernare sau să intre în opoziție?

Irineu Darău: Noi am făcut foarte bine că ne-am asumat guvernarea alături de parteneri și cred că trebuie să ne-o asumăm în continuare, dar nu oricum. Ajungerea la guvernare nu e un punct terminus. Important este ce livrăm pentru cetățeni. Într-adevăr, nu trebuie să ne fie frică să ieșim într-o zi de la guvernare dacă nimic din ceea ce înseamnă reformă majoră cerută de electoratul nostru nu se îndeplinește. Când mergem să negociem cu partenerii aceste obiective cerute de electorat, trebuie să fim foarte fermi și să știe acești parteneri că există și posibilitatea ieșirii de la guvernare, dacă nimic din ceea ce cerem nu se îndeplinește. E firesc ca fiecare partid să facă acest lucru într-o coaliție de guvernare.

MN: Măsurile asumate de USR PLUS în programul de guvernare, de exemplu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și reformele în justiție, sunt întârziate. Cum se explică acest lucru?

Irineu Darău: Sunt două teme diferite. PNRR merge înainte, va fi aprobat în septembrie, planul pe întreaga Uniune Europeană va fi aprobat în octombrie. Suntem în grafic și suntem aliniați cu mai multe țări care acum își finalizează programele.

În ceea ce privește justiția, noi, USR PLUS în general, suntem nemulțumiți de avansul pe acest subiect și credem că agenda reformatoare de revenire la legi corecte ale justiției și eliminare a celor făcute de PSD, înainte de eliminarea Secției Speciale, trebuie să se întâmple cât mai repede, așa cum a fost asumat în programul de guvernare din decembrie.

Context

Irineu Darău, senator USR PLUS de Brașov, este cel de-al treilea candidat la Congresul partidului, programat pentru luna septembrie. Acesta și-a lansat oficial candidatura marți, 24 august, în cadrul unui eveniment la care au mai fost prezenți Allen Coliban, primarul Brașovului, deputații Cătălin Teniță și Mihai Polițeanu și europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

„Fost olimpic la informatică și istorie, absolvent de licență și master în informatică la Universitatea din București, Irineu este în prezent antreprenor consultant în software și management.

Are 15 ani de experiență internațională în IT și antreprenoriat, dintre care 10 ani în Franța. A urmat, de asemenea, cursuri la Centre international de formation européenne din Nisa. A fost implicat în mai multe proiecte civice, dintre care cele mai importante sunt cele legate de Fundația Academia Civică, de Centrul pentru Investigarea Crimelor Comunismului în România și de Memorialul Sighet.

După ani petrecuți în străinătate, s-a întors acasă, hotărât să participe la schimbarea în bine a României. A construit și extins USR în Țara Făgărașului, iar timp de mai bine de 2 ani a condus filiala județeană USR Brașov. Irineu Darău vorbește fluent franceză și engleză”, este descrierea de pe site-ul USR PLUS.

Dacian Cioloș și Dan Barna, actualii co-președinți ai partidului, vor candida separat pentru șefia USR PLUS, întrucât, după fuziunea dintre USR și PLUS, statutul partidului prevede ca o singură persoană să fie la conducerea formațiunii.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW