Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Decretul pentru instalarea stării de urgență, supus votului electronic. Cum se va desfășura ședința din Parlament

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 18 martie 2020 Etichete: , , ,

Ședința de joi, din Parlament, în care va fi votat decretul pentru instalarea stării de urgență pe teritoriul României, va fi una inedită. Camera Deputaților și Senatul vor avea o ședință comună on-line, de la ora 12.00, iar parlamentarii își vor exprima votul printr-un sistem electronic. 

Pregătirile au început de miercuri, când parlamentarii au participat la o sesiune de acomodare cu sistemul de vot electronic la distanță.

Decretul privind instalarea stării de urgență pe teritoriul României pe o perioadă de 30 de zile, în contextul pandemiei de coronavirus, a fost semnat, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Cum se va desfășura votul electronic

-Președinții celor două Camere vor fi prezenți în sala de plen a Camerei Deputaților. Parlamentarii își vor exprima dreptul la vot prin intermediul unei aplicații, numele de utilizator și parola fiind securizate și comunicate individual prin SMS.

-Președintele de ședință va deschide ședința din sala de plen și va anunța începerea procedurii de vot electronic la distanță. Din acest moment, timp de minimum cinci minute, fiecare parlamentar își va putea exprima opțiunea de vot prin acționarea unuia dintre butoanele: ”DA”, ”NU”, ”AB” (abținere) și ”NU VOTEZ”. În cazul în care parlamentarul nu va apăsa niciunul dintre butoanele enumerate anterior, el va fi considerat absent de la votul respectiv.

-Rezultatul este contorizat sub fiecare buton de vot. La încheierea votului, pe ecranul dispozitivului de vot va fi afișat textul ”Vot oprit”.

-După finalizarea ședinței, rezultatele voturilor exprimate de fiecare parlamentar vor fi afișate pe site-urilor Camerei Deputaților și Senatului.

-În ceea ce privește dezbaterile și intervențiile, acestea vor fi transmise prin sistemul de teleconferință audio.

-Președintelui de ședință îi vor fi afișate mesajele text pe un ecran, în ordine cronologică. Acesta va dispune efectuarea unui apel telefonic prin intermediul căruia parlamentarul își va susține intervenția, în conexiune telefonică directă cu sala de plen. Intervenția parlamentarului va fi transmisă în direct.

-Votul deputaților și senatorilor se exercită printr-o aplicație informatică realizată intern de către departamentele de specialitate ale Camerei Deputaților și Senatului.

sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *