Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

De ce i-a scris ministrul Justiției procurorului general, în criza facturilor la energie. Explicațiile lui Cătălin Predoiu

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 13 ianuarie 2022

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat joi seara, 13 ianuarie, ce l-a determinat să îi scrie procurorului general al României, Gabriela Scutea, privind piața de energie, în contextul facturilor uriașe la energia electrică și gazele naturale. 

Ministrul a punctat, într-o emisiune la Antena 3, că Ministerul Justiției (MJ) are dreptul să emită astfel de îndrumări și că acest lucru nu înseamnă că procurorii vor descinde la operatorii de energie, ci doar că vor acorda prioritate unor anchete în acest sens, dacă vor fi demarate.

„În primul rând, aș dori să precizez că MJ are dreptul să emită astfel de îndrumări. În al doilea rând, aș vrea sa înțelegem ce efect are o astfel de îndrumare și ce efect NU are o astfel de îndrumare. Să nu ne închipuim că mâine procurorii vor descinde la toți operatorii și vor lua la mână facturile. Nu trebuie să ne gândim că procurorii vor derula operațiuni specifice în legătură cu tranzacții obișnuite, indiferent de prețuri și considerente economice.

Ce înseamnă? Că atunci când procurorii sunt sesizați sau au date certe să se autosesizeze, să acorde prioritate cazurilor. (…) Procurorii lucrează într-un sistem în care nu au totul la dispoziție, condițiile logistice nu sunt cele mai strălucite și atunci e nevoie de o prioritizare a cauzelor. Când observi ca ministrul al justiției poți trimite un mesaj cu privire la această prioritizare. Deci nu e hărțuială sau abuz și așa mai departe. Aceste tipuri de anchete să fie prioritizate, acesta este mesajul.

Ca ministru al Justiției, am văzut că acest caz necesită atenție și am putut transmite o îndrumare de prioritizare. Nu este vorba despre descindere sau hărțuială, ci ca aceste tipuri de anchete să fie prioritizate”, a explicat Predoiu.

El a mai subliniat că ce l-a determinat în special au fost și discuțiile de la nivelul Guvernului și a evocat unitățile de învățământ care primesc „facturi astronomice”.

„Ce m-a determinat? Discuțiile avute la nivelul Guvernului. Unele împrejurări evocate în aceste discuții lăsau multe semne de întrebare. De exemplu, școli care primesc facturi la prețuri astronomice, deși pentru școli există o dispoziție legală care plafonează costul, dar și alte lucruri de detaliu tehnic. Școala este protejată”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă această îndrumare ar trebui luată ca fundament de autosesizare pentru parchet, Ministrul a spus că acest instrument de care s-a folosit ministru Justiției „nu este de tip procesuar și nu înseamnă automat că procurorii trebuie să deschidă un dosar cuiva, ci să fie mai atenți la fenomen și, când au date, să prioritizeze lucrările”.

Anunțul MJ privind îndrumarea către procurorul general al României:

„Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a transmis procurorului general Gabriela Scutea, astăzi, 13 ianuarie 2022, o adresă prin care, în temeiul art.132 alin.(1) din Constituție și art.69 alin.(3) teza II din Legea nr.304/2004, a îndrumat Ministerul Public să ia măsurile necesare potrivit competenței legale pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie, cum ar fi înșelăciunea, abuzul în serviciu, concurența neloială, grup infracțional organizat, care pot afecta drepturile cetățenilor a căror apărare reprezintă o datorie constituțională a Ministerului Public”.

Unii furnizori nu au aplicat legea

Potrivit legii plafonării, prețul maxim pe care consumatorii casnici îl plătesc la energie electrică este de 1 leu/kw cu toate taxele incluse, iar la gaze naturale de 0,37 lei/kw cu toate taxele incluse. Cu toate acestea, nu toți furnizorii s-au conformat, astfel că unii dintre români s-au trezit cu tarife peste aceste limite.

În urma unui control efectuat chiar în aceste zile, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a descoperit doi mari furnizori care nu au aplicat în facturile pe luna noiembrie Legea 259 privind compensarea şi plafonarea preţurilor. De asemenea, au calculat noile preţuri pornind de la valoarea lor fără TVA.  Explicația acestora a fost legată de faptul că Executivul a întârziat normele metodologice de aplicare a Legii.

Președintele ANPC, Mihai Culeafă, a precizat că în total s-au acordat amenzi de 50.000 lei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW