Friday, December 3, 2021
Jurnalism corect


Dan Barna, optimist în privința desființării Secției Speciale: Vom găsi o soluție să devină o realitate și nu doar un simulacru / Liderul USR PLUS critică amendamentul UDMR: Este de neacceptat, toxic

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 12 iulie 2021

Dan Barna se declară optimist în privința desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție și arată că „linia roșie” ar fi încălcată în momentul în care nu va fi respectat programul de guvernare ce cuprinde această promisiune. Liderul USR PLUS critică în termeni duri amendamentul depus de UDMR la proiectul de desființare a Secției Speciale, aflat în Comisia juridică din Senat. 

E clar că suntem în faţa unei negocieri foarte complicate. Obiectivul din punctul meu de vedere şi al şedinţei de coaliţie de astăzi(n.r. luni) va fi tot acesta de a încerca să găsim o soluţie de deblocare a SIIJ. Vom vedea dacă vom ajunge la un consens. (…) În politică orice este posibil. Ştim asta de 30 de ani în România. Până în momentul faţă această coaliţie a arătat că avut înţelepciunea şi capacitatea de a găsi soluţii la problemele care au apărut până la acest moment şi eu rămân în continuare optimist că vom găsi o soluţie pentru ca desfiinţarea SIIJ să devină o realitate şi nu doar un simulacru de schimbare a plăcuţei pe uşă. Dacă pe chestiunea de calendar sunt discuţii unde putem fi toleranţi, linia roşie e asumarea unor decizii în contra programului de guvernare. Vom avea o problemă în momentul când vor fi decizii în contra programului de guvernare. Este o formă susţinută şi validată de Comisia de la Veneţia şi tocmai din această perspectivă vom continua discuţiile în coaliţie”, a declarat Dan Barna, luni, la finalul ședinței USR PLUS, citat de News.ro.

După cum Main News a scris aici, senatorul UDMR Zsolt Karoly a depus în luna martie un amendament la proiectul de desființare a SIIJ, ce prevede ca dosarele aflate pe rolul Secției Speciale să fie preluate de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Șeful DNA critică amendamentul UDMR prin care Secția Specială „se mută” la Parchetul General: Nu se respectă principiul specializării și nici răspândirea teritorială a procurorilor

Am analizat împreună cu colegii din Biroul Naţional toate variantele posibile. Concluzia este foarte clară – ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic prin care mutăm SIIJ la Parchetul General, dar rămâne tot o Secţie specială dedicată magistraţilor este de neacceptat şi atâta timp cât nu găsim în coaliţie o soluţie, o sesiune extraordinară este din punctul nostru de vedere nefuncţională. (…) Ori nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care în loc să desfiinţăm SIIJ pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie dedicată magistraţilor la Parchetul General. Este un lucru de neacceptat. În momentul de faţă cu privire la SIIJ avem toate argumentele politice şi juridice şi de la Comisia de la Veneţia prin care se spune foarte clar că un astfel de instrument sabotează funcţionarea justiţiei. Propunerea UDMR nu face decât să mute adresa şi e un lucru pe care nici Parchetul General nu şi-l doreşte”, a explicat Dan Barna.

Și ministrul Justiției, Stelian Ion, a criticat poziția pe care UDMR o are față de desființarea Secției Speciale și arată că amendamentul prin care dosarele magistraților ar urma să fie preluate de o altă structură a Parchetului General ar însemna, de fapt, un semn de întrebare pus în dreptul DNA, lucru considerat de ministru drept „inacceptabil”.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Cum a ajuns Secția Specială instrument de negociere politică între partidele Puterii | Ce se întâmplă cu desființarea SIIJ

Următoarea ședință a coaliției de la guvernare, în care se va discuta și problema desființării SIIJ, va avea loc luni, la ora 16:00.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW