Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Stelian Ion critică poziția UDMR față de desființarea Secției Speciale: E un semn de întrebare pus în dreptul DNA, ceea ce este inacceptabil

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 11 iulie 2021

Stelian Ion critică poziția pe care UDMR o are față de desființarea Secției Speciale și arată că amendamentul prin care dosarele magistraților ar urma să fie preluate de o altă structură a Parchetului General ar însemna, de fapt, un semn de întrebare pus în dreptul DNA, lucru considerat de ministru drept „inacceptabil”. 

Eu cred că e o tactică pentru că, altfel, nu pot să îmi explic. Adică, acum, la ora actuală, UDMR-ul spune, noi desfiinţăm SIIJ, suntem de acord cu asta, dar am vrea ca toate dosarele să nu meargă sub nicio formă la DNA, pentru că noi nu avem încredere în DNA, să meargă la Parchetul General, aşa cum a fost mai demult, în ideea că se transformă într-un fel SIIJ-ul actual într-o secţie care deja există. Schimbăm doar plăcuţa de înmatriculare, schimbăm denumirea, dar mecanismul rămâne. (…) Dacă noi spunem, noi politicieni, că nu avem încredere în DNA şi că magistraţii nu ar trebui să fie anchetaţi de DNA, înseamnă că e un semn mare de întrebare pus în dreptul DNA, ceea ce este inacceptabil (…) Dacă nu, înseamnă că ăsta este un atac frontal, un atac foarte dur la adresa DNA. Vă spun foarte clar, discuţia despre SIIJ este, de fapt, despre DNA. La asta se rezumă (…) UDMR face un artificiu, încearcă să inducă în eroare într-un fel, să păcălească opinia publică”, a declarat Stelian Ion, duminică, la Prima TV, citat de News.ro.

Ministrul Justiției arată că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) nu a fost desființată până în acest moment din cauza UDMR.

Nu am desfiinţat-o pentru că o parte dintre cei care suntem acum în Coaliţie erau la acel moment al înfiinţării, de partea cealaltă, alături de PSD, adică UDMR. A votat şi înfiinţarea Secţiei speciale, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal de procedură, a votat multe. Dar am spus, o dată ce s-a încheiat acel capitol, trecem de-o parte şi încercăm să creăm ceva nou. Sperăm cumva că o să îşi schimbe atitudinea şi abordarea faţă de Justiţie în general, faţă de lupta anticorupţie. Parţial am avut semnale că acest lucru se întâmplă, pentru că s-a semnat un program de guvernare, în care, în capitolul Justiţie, era stabilită prima măsură pe termen scurt, desfiinţarea SIIJ. La un punct mai jos era refacerea competenţei DNA pe ce privea infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi, deci era în regulă. De aceea am şi acceptat mandatul pe Justiţie, pentru că este un program foarte bine articulat”, a explicat ministrul.

Ion a precizat că membrii UDMR invocă un raport al Inspecției Judiciare care ar arăta abuzurile din sistemul judiciar în încercarea de a se opune desființării SIIJ și refacerea competenței de anchetare a magistraților la DNA.

Pe de altă parte, acel raport a fost semnat de un inspector numit politic, prin ordonanţă de urgenţă, care şi în prezent este la cârma acestei Inspecţii Judiciare şi care cheamă la raport, foarte des, din punctul meu de vedere suspect de des, mai ales magistraţii care au avut un punct de vedere în acea perioadă şi au fost critici în acea perioadă cu privire la acele reglementări (…) Domnul Netejoru apare explicit de vreo patru ori în hotărârea CJUE în care e criticat făţiş”, a precizat ministrul Justiției.

Acesta susține că neînțelegerile pe tema justiției ar putea duce la o ruptură a coaliției de la guvernare.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Cum a ajuns Secția Specială instrument de negociere politică între partidele Puterii | Ce se întâmplă cu desființarea SIIJ

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW