Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Cum explică Ciolacu legăturile PSD cu primarul pro-rus al Chișinăului și oamenii oligarhului Plahotniuc

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 20 septembrie 2023

Președintele Partidului Social Democrat, premierul Marcel Ciolacu, nu consideră nimic în neregulă în privința colaborării cu Partidul Social Democrat European (n.r. – fostul PDM)din Republica Moldova, formațiunea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, și nici în ceea ce privește apropierea de primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, ale cărui legături cu Federația Rusă sunt de notorietate.

„Pe Plahotniuc nu l-am cunoscut. Ce a făcut doamna Babuc? Doamna Babuc a fost ministra culturii într-un guvern din care Maia Sandu a făcut parte, din care actualul prim-ministru Recean a făcut parte. Știți vreo trădare de țară? Am avut o întâlnire cu domnul primar Ceban. Cunoașteți faptul că Cimitirul Eroilor a fost retrocedat unor familii, cunoașteți faptul că Federația Rusă a dus acolo un spital, cunoașteți faptul că noi încercăm de mult timp să recuperăm acel cimitir. Faptul că încercăm să recuperăm cimitirul românilor este un lucru rău?”, a răspuns Ciolacu, fiind întrebat de reporterul Mainnews.ro despre colaborările PSD cu PSDE și Ion Ceban.

Oligarhii – „frații” PSD de peste Prut

Legăturile dintre PSD și PDM nu sunt însă de ieri de azi, ele datând din anii 2010. În schimbul sprijinului politic, social-democrații de la București i-au ajutat cu tot ce s-a putut pe „frații” lor de la Chișinău. Au transmis sprijin financiar și au făcut pe avocații acestora la nivel european, în ciuda violărilor flagrante ale principiilor democrației, dar și a unor decizii anti-românești.

După fuga oligarhului și reașezarea scenei politice de la Chișinău, PDM a intrat într-un con de umbră. După acel moment, conducerea PSD a început să se apropie mai mult de Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, legat ombilical de Moscova, dar mereu dispus să strângă mâini la București în schimbul unor ajutoare financiare.

Legăturile dintre PSD și PDM s-au reînnodat anul trecut. În noiembrie 2022, la doar câteva zile după ce Vladimir Plahoniuc și-a anunțat, de la distanță, revenirea în politică, mai mulți lideri PSD, printre care și Marcel Ciolacu, s-au aflat la Chișinău, unde au participat la rabranduirea PDM în PSDE, moment în care Ion Sula a preluat șefia formațiunii. Tot atunci s-a anunțat și un „parteneriat strategic” între cele două partide.

Cine este Monica Babuc

A absolvit Facultatea de Istorie a Universității de Stat din Moldova, după care a făcut studii postuniversitare la Universitatea „Mihail Lomonosov” din Moscova. Din 1990 a activat în Aparatul Parlamentului, cu o pauză de patru ani (2001-2005) timp în care a condus departamentul resurse umane în filiala Chişinău a Băncii de Economii, notează Europa Liberă.

În Parlament, până în 2001, a exercitat funcția de consultant în comisia pentru cultură, știință, învățământ şi mass-media, din 2005 a fost consiliera vicepreședintelui legislativului Iurie Roşca, lider al curentului unionist, devenit între timp ideologul principal al propagandei ruse în Republica Moldova.

Din 2011 s-a aflat în subordinea prim-vicepreședintelui Parlamentului, oligarhul Vladimir Plahotniuc, de al cărui nume s-a legat ascensiunea sa politică.

Monica Babuc este fost deputat și fost ministru al educației în Republica Moldova. În iunie 2019, ea făcea partea din cabinetul PDM, controlat de Plahotniuc, care deși Parlamentul o desemnase pe Maia Sandu pentru ocuparea funcției de prim-ministru, a uzurpat puterea pentru mai multe zile.

A fost nevoie de intervenția comună a UE, SUA și Federației Ruse pentru ca Plahotniuc să cedeze. Oligarhul a fugit din Republica Moldova pe 14 iunie 2019, imediat după ce partidul său a pierdut puterea. Ulterior, pe numele său a fost emis mandat de arestare preventivă, acesta fiind acuzat de escrocherie, spălare de bani, organizarea și conducerea unui grup criminal.

După fuga acestuia, Babuc a ajuns chiar să fie aleasă în funcția de președinte al PDM, rebranduit între timp în PSDE. Pentru cine nu știe, PDM este principala formațiune care a deținut puterea politică în Republica Moldova în perioada 2009 – 2019, marcată de corupție endemică și încălcarea unor principii elementare ale statului de drept.

Cine este Ion Ceban

Ion Ceban a fost ales primar al Chișinăului în 2019, candidând din partea Partidului Socialiștilor, formațiune pe care a părăsit-o la insistențele lui Igor Dodon, care se temea de crearea unui nou pol de putere.

Mai mult, face parte din delegațiile partidei pro-ruse din Republica Moldova la întâlnirile în format restrâns cu emisarii Kremlinului, semn al poziționării sale în partea de sus a piramidei de putere.

Totuși, asta nu l-a împiedicat să cultive relații foarte bune cu zeci de aleși locali din România. În iulie 2020, Primăria Sectorului 6 i-a acordat primăriei lui Ceban un ajutor de 846.000 euro pentru finanțarea unor lucrări.

În mai 2022, Consiliul Județean Buzău, condus de Petre Emanoil Neagu (PSD) a adoptat două hotărâri prin care direcționează 400.000 de euro și 400.000 de lei în proiecte pentru Primăria Chișinău. De asemenea, a obținut un acord privind un ajutor de 200.000 euro din partea Primăriei Sectorului 2, condusă de Radu Mihaiu (USR).

Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), înființat de Ceban, a fost sprijinit și finanțat de Moscova, conform unui document publicat de Departamentul Trezoreriei SUA.

Conform oficialilor americani, o echipă condusă de Iuri Gudilin, tehnolog politic rus și fost ofițer FSB, i-a oferit sprijin partidului „Mișcarea Alternativa Națională”, înființat de Ion Ceban. Eforturile erau strâns legate de utilizarea energiei de către Moscova ca arma de influență politică în Republica Moldova.

Legăturile dintre Ceban și Gudilin erau de notorietate. În urmă cu doi ani, Rise Project a publicat un scurt videoclip realizat în anul 2019, în seara turului doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău, în care fostul ofițer FSB apare în sediul de campanie al lui Ceban.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW