Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cum a fost convins Viktor Orban să-şi ridice veto-ul faţă de ajutorul pentru Ucraina/ Premierul Ungariei nu a făcut declaraţii la sosirea la summitul UE

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 1 februarie 2024 Etichete: , , ,

Într-o reuniune de joi, liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord unanim pentru a oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor în valoare de 50 de miliarde de euro, așa cum a anunțat președintele summitului. Acest consens a fost atins surprinzător de rapid, depășind săptămâni de opoziție din partea Ungariei.

Decizia a fost luată în urma unor dispute îndelungate cu premierul ungar Viktor Orban, care, în decembrie anul trecut, blocase inițiativa de ajutor la summitul precedent. Orban, cunoscut pentru relațiile sale strânse cu Moscova, a criticat intens politicile Uniunii Europene de susținere financiară și militară a Ucrainei, în contextul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina se apropie de a doua aniversare.

Conform Reuters, înainte de a începe summitul, liderii Uniunii Europene au aplicat presiuni asupra Ungariei pentru a renunța la obstrucționarea deciziei, îndemnându-l pe premierul Viktor Orban să ia o poziție clară în fața amenințării reprezentate de conflictul Rusiei.

Reprezentanți ai Germaniei, Poloniei, Belgiei și Finlandei, printre alții, au participat la summitul UE de la Bruxelles, subliniind importanța ca toate cele 27 de state membre să se alinieze în acordarea de ajutor Ucrainei din bugetul comun, până în anul 2027.

Joi, la sosirea la summitul UE, Orban nu a interacționat cu presa. În schimb, el a ales să publice pe Facebook imagini cu el însuși vizitând zone cu tractoare înainte de protestul fermierilor care a avut loc în Bruxelles în aceeași zi cu summitul.

Tot pe Facebook, el a postat o fotografie şi a spus că a avut ceea ce a numit „negocieri” cu liderii Franţei, Germaniei, Italiei şi cu înalţii oficiali UE înainte de discuţiile cu uşile închise din cadrul summitului.

Joi, Cancelarul german Olaf Scholz a clarificat așteptările celorlalte 26 de state membre ale UE. „Cred cu tărie că putem ajunge la un acord dacă ne vedem ca o comunitate unită și solidară”, a spus el. „Acum este momentul să luăm o decizie. Voi depune eforturi pentru a ajunge la un consens între toate cele 27 de state”, a subliniat Scholz.

Premierul polonez Donald Tusk a exprimat un punct de vedere similar: „Ca o comunitate, nu ne putem permite să abandonăm acest demers. Acum este momentul ca premierul Orban să înțeleagă că timpul pentru strategiile sale a expirat. El trebuie să decidă dacă rămâne în joc sau se retrage”, a declarat el jurnaliștilor.

În cadrul acordului stabilit joi, statele membre ale Uniunii Europene au convenit să evalueze anual implementarea pachetului de asistență destinat Ucrainei. De asemenea, s-a stabilit ca, „dacă va fi necesar”, Comisia Europeană – organul executiv al blocului – ar putea fi solicitată să propună o revizuire a pachetului după doi ani, conform unui proiect de document examinat de Bloomberg News. Solicitarea premierului ungar de a avea un drept de veto constant nu a fost acceptată.

Succesul acordului a fost asigurat în urma unei întâlniri de dimineață între Orban și lideri europeni precum cancelarul Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și premierul italian Giorgia Meloni, conform unor surse citate de Bloomberg. Participanții la summitul extraordinar, unde unii au acuzat acțiunile lui Orban drept „șantaj”, se pregătiseră pentru un posibil impas, având în vedere că săptămânile de negocieri anterioare nu au condus la rezultate concrete.

Summitul UE de joi a fost un succes, prevenind o diviziune majoră în cadrul Uniunii Europene și oferind un sprijin semnificativ președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, într-un moment de îngrijorare privind slăbirea susținerii occidentale pentru Kiev. Un eșec ar fi afectat grav Ucraina și ar fi amplificat îndoielile privind angajamentul aliaților săi, în special în contextul blocajului asistenței americane în Congres.

Summitul a avut un impact pozitiv și asupra monedei ungare, forintul, care a crescut cu 0,2% față de euro, inversând tendința de scădere. Tensiunile anterioare cu UE au provocat o depreciere a forintului, iar acest summit a fost considerat un moment cheie pentru strategiile monetare.

Acordul a depins în mare măsură de premierul ungar Viktor Orban, care a provocat nemulțumirea liderilor europeni prin blocarea unui element esențial al strategiei de securitate a Europei, destinat să contracareze influența rusă. Bloomberg notează că liderii UE nu au ezitat să-și exprime frustrarea față de Orban, în vârstă de 60 de ani.

„Viktor vrea cu siguranţă să fie în centrul atenţiei de fiecare dată când ne aflăm aici, dar nu ar trebui să fie aşa”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas reporterilor, înainte de summit. „Nu vreau să folosesc cuvântul „şantaj”, dar nu ştiu un cuvânt mai bun”, a punctat ea.

Decizia lui Orban de a renunţa la veto a venit în urma unor presiuni tot mai mari, inclusiv în ceea ce priveşte ratificarea aderării Suediei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, Ungaria fiind singura ţară care nu a aprobat-o. Orban s-ar putea întâlni cu premierul suedez Ulf Kristersson în marja reuniunii, în contextul în care NATO încearcă să avanseze cu acest subiect.

La atmosfera tensionată de la summitul UE s-au adăugat protestele fermierilor, care au organizat o demonstraţie violentă în apropiere – centrul oraşului Bruxelles fiind plin de tractoare parcate lângă instituţiile UE – pentru a protesta faţă de politicile ecologice şi faţă de măsurile de liberalizare a comerţului blocului european. Unele dintre proteste, care s-au răspândit în Europa în ultimele luni, au fost susţinute de organizaţii care au legături cu Orban, scrie Bloomberg.

foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW