Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Apropiații lui Radu Mazare, trimiși de DNA în judecată în dosarul „Polaris” pentru evaziune  / Prejudiciul uriaș calculat de procurori

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 23 iulie 2020 Etichete: , ,

Procurorii DNA au trimis în judecată trei persoane cercetate în dosarul „Polaris”, caz de corupție în care a fost trimis în judecată în trecut și fostul edil al Constanței, Radu Mazăre. Potrivit DNA, prin evaluare și delapidare s-ar fi produs un prejudiciu de 109.366.887,90 lei. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

Conform procurorilor, societatea Polaris M Holding s-ar fi sustras de la plata obligațiilor fiscale către stat în sumă totală de 32.647.878,53 lei (18.982.418,04 lei TVA și 13.665.460,50 lei impozit pe profit).

De asemenea, cei doi asociați în cadrul S.C. Polaris M Holding S.R.L și-ar fi însușit sume de bani din patrimoniul acestei firme totalizând 62.535.751 lei.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 109.366.887,90 de lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

DNA i-a trimis în judecată pentru evaziune fiscală și delapidare pe doi asociați  ai S.C. Polaris M Holding S.R.L. De asemenea, aceeași măsură s-a luat și față de administrator, care ulterior a devenit președinte al consiliului de administrație al societății Polaris M Holding, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală.

Acuzațiile procurorilor DNA

„În perioada 2006 – 2017, principala sursă de venituri a societății Polaris M Holding S.R.L. ar fi reprezentat-o executarea contractului de salubrizare încheiat cu primăria municipiului Constanța. Pentru executarea acestor servicii, firma respectivă ar fi practicat tarife supraevaluate (împrejurare care a făcut obiectul unui alt dosar penal, trimis în judecată – vezi comunicat nr. 1934/VIII/3 din 9 decembrie 2015),  fapt ce ar fi dus la acumularea unor venituri foarte mari  de către societatea Polaris M Holding (în jur de 1 milion de euro lunar).

Menținerea unei astfel de situații ar fi dus la achitarea, către bugetul de stat, a unor taxe foarte mari (TVA și impozit pe profit).

În consecință, cei trei inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi decis să înregistreze în contabilitatea societății cheltuieli fictive prin care să diminueze valoarea obligațiilor SC Polaris M Holding către bugetul de stat și, totodată, să transfere din firmă sume importante de bani, pe care cei doi asociați să și le însușească ulterior.

Concret, în perioada decembrie 2006 – februarie 2017, societatea ar fi încheiat relații comerciale fictive cu alte 10 firme (dintre care șapte firme controlate de inculpați) și ar fi înregistrat în contabilitate mai multe facturi emise pentru “serviciile” respective. Cheltuielile fictive înregistrate ar fi vizat presupuse achiziții de studii și consultanță ori presupuse plăți ale unor chirii pentru mașini, utilaje și imobile”, arată DNA.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW