Tuesday, July 5, 2022
Jurnalism corect


Consiliul Național al Elevilor: Anul școlar nu poate începe așa!

By Matthew Garvey , in Fara categorie , at 19 august 2020

Consiliul Național al Elevilor a formulat un răspuns cu privire la documentul ce propune un set de măsuri pentru începerea școlilor publicat, marți, de Ministerul Sănătății. Elevii consideră că autoritățile centrale nu sunt pregătite pentru deschiderea anului școlar.

La o săptămână de la ultima declarație dată de Consiliul Național al Elevilor, în care aceștia spuneau că Guvernul României dă dovadă de iresponsabilitate, aceștia nu și-au schimbat punctul de vedere, chiar dacă Ministerul Sănătății a propus un document care va fi respectat de școli.

CITEȘTE ȘI: Consiliul Național al Elevilor, critici aduse Ministerului Educației: Încă o dată, Guvernul României dă dovadă de o iresponsabilitate crasă în ceea ce privește începerea anului școlar

În urma repetatelor solicitări din partea Consiliului Național al Elevilor, marți seară, au fost lansate în dezbatere publică normele privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19. În ciuda faptului că aceste norme de află în proces de elaborare de peste trei luni, draftul propus de către Ministerul Sănătății prezintă lacune semnificative”, se arată în punctul de vedere formulat de Consiliul Național al Elevilor.

Printre lacunele evidențiate de elevi, aceștia se arată îngrijorați de coerența măsurilor luate la nivel local.

Deși, în actul normativ aflat în dezbatere este specificat că instituțiile publice locale vor asigura resursele financiare și materiale necesare începerii noului an școlar, acestea nu vor putea decide dacă o școală se va închide sau nu.

O altă problemă ar fi data la care școlile vor stabili, împreună cu autoritățile locale, scenariul în care acestea se încadrează pentru a putea începe noul an școlar.

Considerăm că data de 10 septembrie (prevăzută în proiectul de act normativ) este mult prea apropiată de prima zi de școală, fapt care va scădea dramatic capacitatea fiecărei unități de învățământ de a se pregăti pentru începerea anului școlar. Din acest motiv, propunem ca această decizie să fie luată până pe data de 8 septembrie, pentru a oferi școlilor timpul necesar de pregătire”, au adăugat elevii.

În al 12-lea ceas, Guvernul României a publicat normele privind începerea anului școlar. După 3 luni de „analiză”, tot ce avem este un proiect de act normativ cu mari lacune, care aruncă, de fapt, întreaga responsabilitate către actorii de la nivel local, fără un set clar de indicații asumate la nivel guvernamental. La momentul de față, constatăm că decidenții de la nivel central sunt nepregătiți pentru deschiderea anului școlar, din toate punctele de vedere. Toate deciziile privind începerea cursurilor, prevăzute în cadrul proiectului de act normativ, se iau cu 4-5 zile înainte de data de 14 septembrie, un interval de timp care nu permite pregătirea, de către fiecare școală, a măsurilor sanitare necesare. Anul școlar nu poate începe așa!”, este concluzia dată de Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Sănătății a publicat un document ce conține măsurile privind începerea școlilor

 

Sursă foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW