Sunday, October 2, 2022
Jurnalism corect


Ministerul Sănătății a publicat un document ce conține măsurile privind începerea școlilor

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 19 august 2020 Etichete: , ,

Ministerul Sănătății a publicat, marți seară, un document ce conține un set de „principii generale” pentru începerea școlilor. Anul școlar 2020-2021 o să înceapă de la 1 septembrie, iar prima zi de școală va fi pe 14 septembrie. 

Proiectul de Ordin de Ministru conține măsurile pe care Ministerul Sănătății, împreună cu Grupul de Lucru Interministerial Pentru Începerea Școlii, le propune instituțiilor locale și se află in dezbatere publică.

Acest proiect include cele trei scenarii anunțate de Klaus Iohannis la începutul lunii august, dar, în loc să fie numite după culori(verde, galben și roșu), acestea sunt numite: Scenariul 1, Scenariul 2 și Scenariul 3.

Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, Scenariul 2 presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, iar Scenariul 3 presupune participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Scopul acestui document este de a oferi recomandări clare și care pot fi implementate, în vederea funcționării în condiții de siguranță a unităților de învățământ în contextul prevenirii, depistării din timp și a controlului COVID-19. Este nevoie de măsuri de precauție pentru a preveni și diminua răspândirea potențială a infecției SARS-CoV-2 în unitățile / instituțiile de învățământ. Va fi acordată atenție deosebită pentru evitarea situațiilor de stigmatizare a elevilor și a personalului care se poate să fi fost expuși la virus. Precizăm că implementarea măsurilor recomandate în acest ghid nu elimină riscurile de transmitere a virsului SARS-CoV-2 ci doar contribuie la diminuarea acestora”, se arată în documentul publicat de Ministerul Sănătății.

Potrivit acestui document, printre măsurile esențiale de prevenire a îmbolnăvirii, se află igiena mâinilor, asigurarea distanței de 1 metru între elevi sau purtarea măștii de protecție.

Măsurile esențiale pentru atingerea scopului reprezentat de prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii, includ:

– Igienă riguroasă a mâinilor;

– Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ;

– Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;

– Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”;

– Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă;

– În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă;

– Informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților / aparținătorilor cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2;

– Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei” ,scrie în preambulul documentului publicat de Ministerul Sănătății.

Conform aceluiași document, instituțiile de învățământ trebuie să pună în aplicare regulile prezente în ghid și să adapteze normele specifice.
Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW