Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Compania Lockheed Martin va livra 6 sisteme radar în România, până în 2026 / Achiziția depășește 100 de milioane de dolari

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 13 mai 2022

Compania americană Lockheed Martin va primi 129 de milioane de dolari pentru un contract ce presupune achiziția de șase sisteme radar, efectuată de Ministerul Apărării, potrivit unui comunicat al Pentagonului.

Pentagonul a anunțat joi seară că Lockheed Martin va beneficia de o modificare în contractul ce vizează achiziția a șase sisteme radar, dar și piese de schimb, sisteme computerizate integrate, alte echipamente conexe și asistență tehnică.

Compania americană trebuie să finalizeze livrările până pe 11 august 2026, se mai arată în comunicatul Departamentului de Apărare al SUA.

În programul de guvernare al Ministerului Apărării, publicat la finalul anului 2020, când Nicolae Ciucă devenea ministru în Guvernul PNL-USR-UDMR, condus de Florin Cîțu, era prevăzută „contractarea a 6 sisteme radar de contrabaterie AN/TPQ­53”.

Achiziția era anunțată în cadrul programului de înzestrare Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare.

Radarul mobil AN/TPQ53 a fost conceput pentru detectarea coordonatelor poziției de tragere ale artileriei adverse și poate fi utilizat și pentru supravegherea aeriană, întrucât poate detecta și drone, notează Umbrela Strategică.

Poate detecta obuziere, aruncătoare de bombe, lansatoare multiple de proiectile reactive sau rachete tactice la o distanță de până la 60 de kilometri și este ușor de manevrat, întrucât poate fi pregătit pentru operare în cinci minute și poate fi demontat în alte două minute.

Informația a apărut prima dată vineri, 13 mai, în publicația Umbrela Strategică.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *