Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul energiei a anunțat locația primului reactor modular mic din România

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 mai 2022

Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat luni, 23 mai, într-o conferință de presă alături de secretarul adjunct american al Departamentului pentru energie David Turk și Charge d”Affairs al SUA David Muniz amplasamentul primului reactor modular mic (SMR) din România, care va fi amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

Amplasamentul a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

„Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doicești va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică și de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă și curată, fără emisii. În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunității pe care o deservește și va genera prosperitate continuă pentru industria și economia regională”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei, România.

Acord între România – SUA pentru reactoare de mici dimensiuni

În martie 2019, Nuclearelectrica și NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui SMR NuScale în România. La 9 octombrie 2020, România a semnat cu SUA un Acord Interguvernamental (IGA) în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost ratificat și de Parlament.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank și-a exprimat, prin intermediul unui Memorandum, cu Ministerul Energiei, interesul de a finanța proiecte mari de investiții în România, inclusiv cele nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit fonduri USTDA în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a identifica si evalua potențialele amplasamente pentru reactoare modulare mici.

Pe 4 noiembrie 2021, la COP26, NuScale și Nuclearelectrica au semnat un acord de colaborare pentru a avansa implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

Informații generale despre tehnologia NuScale SMR

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul și singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea și implementarea tehnologiei SMR. Compania menține un ritm susținut al programului său pentru comercializarea tehnologiei sale SMR, inclusiv dezvoltarea lanțului de aprovizionare, dezvoltarea proiectului centralei, planificarea activităților de livrare și punere în funcțiune.

NuScale a semnat deja contracte cu Doosan, Samsung și GS Energy Corporation pentru a avansa în dezvoltarea de componente SMR.

Au fost deja semnate memorandumuri de cooperare cu companii din diferite țări, cum ar fi: KGHM și PBE, Polonia; Energy Holding, Bulgaria; OPG, Prodigy Clean Energy, BWXT, Canada; CEZ, Republica Cehă etc. Un proiect NuScale SMR cu șase module este în curs de dezvoltare în Utah, SUA.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *