Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Cod galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic în mai multe regiuni ale țării

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 iunie 2024 Etichete: , ,

Meteorologii au emis un Cod galben de temperaturi ridicate și disconfort termic pentru ziua de joi, vizând Muntenia, sudul Olteniei și zona continentală a Dobrogei, unde maximele vor atinge între 30 și 34 de grade Celsius. Începând de joi seară, majoritatea țării – inclusiv 33 de județe și municipiul București – va fi sub avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, cu prognoze de ploi torențiale, vijelii și grindină. În București, vremea va rămâne caldă și disconfortul termic va fi ridicat, dar spre seară sunt așteptate averse, descărcări electrice și vijelii.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru joi o atenționare Cod galben pentru temperaturi ridicate și disconfort termic, care va afecta județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, municipiul București, și cea mai mare parte din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Tulcea și Constanța.

”În intervalul menţionat, în Muntenia, în sudul Olteniei şi în zona continentală a Dobrogei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 30 şi 34 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unităţi”, a arătat ANM.

O nouă atenționare Cod galben, de această dată pentru instabilitate atmosferică, va fi în vigoare de joi, ora 17:00, până vineri, ora 6:00. Aceasta va afecta majoritatea țării, incluzând județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Bacău, Vaslui, Galați, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea, Constanța, municipiul București și parțial județele Neamț și Suceava.

Aceste fenomene se vor manifesta și în alte regiuni, dar pe arii restrânse.

”În intervalul menţionat, în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi jumătatea sudică a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), precum şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…30 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, au transmis meteorologii.

În municipiul București, în intervalul de joi, ora 10:00, până vineri, ora 6:00, vremea va rămâne călduroasă, cu un disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi în jurul valorii de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări în special seara și la începutul nopții, când se vor înregistra averse, descărcări electrice, intensificări scurte ale vântului, vijelii și grindină. Temperatura maximă va fi de aproximativ 33 de grade, scăzând spre dimineață la 16-19 grade.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW