Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Ro Vaccinare: Omicron are un potențial mult mai mare de reinfectare a persoanelor trecute deja prin boală

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 6 ianuarie 2022

Eficiența vaccinului împotriva SARS-CoV-2 este mai scăzută în fața tulpinii Omicron, transmite joi, 6 ianuarie, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Autoritățile evocă mai multe studii privind această nouă tulpină de COVID-19. 

Așadar, protecția față de infecție la persoanele vaccinate este mai redusă în fața Omicron.

„Încă de la descoperirea acesteia se cunoștea că varianta Omicron a acumulat un număr mare de mutații în regiuni care ar putea afecta eficiența răspunsului imun post-vaccinare, post-infecție și unele terapii cu anticorpi monoclonali. Primele studii de laborator, apărute la scurt timp de la declararea Omicron ca variantă de îngrijorare, ne-au arătat că activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul persoanelor vaccinate sau infectate cu o variantă anterioară este semnificativ scăzută față de Omicron.

Aceste date sugerau o scădere semnificativă a protecției față de infecție la persoanele vaccinate sau de reinfecție la cei infectați anterior. Pe de altă parte, mai multe studii au arătat că elementele din virus recunoscute de răspunsul imun celular sunt mult mai bine conservate”, potrivit unei postări a CNCAV, semnată de Cătălin Țucureanu, cercetător științific în imunologie și vaccinologie la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Câteva date noi despre această tulpină ar fi:

 • Protecția față de evoluția severă a bolii ar trebui să rămână ridicată la persoanele vaccinate sau cu istoric de infecție.
 • Răspunsul în anticorpi neutralizanți față de Omicron este mult mai puternic la persoanele care au trecut prin boală și s-au și vaccinat (indiferent de ordine) sau la cele ce au primit o doză suplimentară de vaccin (booster) la câteva luni de la schema inițială de vaccinare.
 • Primele studii, majoritatea preliminare, din lumea reală confirmă faptul că varianta Omicron are un potențial mult mai mare de reinfectare a persoanelor trecute anterior prin boală și erodează semnificativ protecția oferită de vaccinare în privința infectării, comparativ cu variantele anterioare.

În schimb, eficiența împotriva formelor severe de boală rămâne încă ridicată și pentru Omicron și crește semnificativ la administrarea dozei de rapel, conform sursei citate.

Cercetătorul evocă în material mai multe studii preliminare, efectuate în Marea Britanie, Canada sau Africa de Sud, la care a atașat și link-urile cercetărilor.

Redăm, pe scurt câteva concluzii:

 • riscul de reinfecție cu Omicron ar fi de 5.4 ori mai mare decât cel observat pentru Delta
 • vaccinarea are o eficiență de 70% împotriva spitalizării în valul Omicron, o scădere semnificativă față de eficiența de 93% calculată pentru valul Delta
 • privind protecția față de infecție indiferent de severitate (incluzând cazurile asimptomatice), un studiu preliminar din Canada arată o scădere drastică a eficienței vaccinării cu schema primară în fața Omicron comparativ cu cea observată pentru Delta.
 • la mai mult de o săptămână de la doza booster, eficiența împotriva infecției cu Omicron crește la 37%. Comparativ, doza booster crește eficiența împotriva infecției cu Delta la 93%
 • crește de 10 ori riscul de reinfecție cu Omicron comparativ cu Delta la persoanele cu istoric de test pozitiv pentru SARS-CoV-2
 • în privința riscului de infecție Omicron și spitalizare, vaccinarea cu schema primară de 2 doze a avut o eficiență de 72% în primele 24 de săptămâni ce a scăzut la 52% la o perioadă mai lungă de timp.
 • doza booster a crescut eficiența împotriva spitalizării cu Omicron la 88%.
 • riscul de transmisie în casă a variantei Omicron arată că aceasta este de 2.7-3.7 ori mai infecțioasă decât Delta în rândul persoanelor vaccinate.
 • persoanele ce au primit o doză booster au o transmisibilitate redusă în comparație cu persoanele vaccinate doar cu schema primară.
 • persoanele nevaccinate au un risc crescut de transmisie în comparație cu persoanele vaccinate cu schema primară.
 • doza booster scade de aproape 2 ori susceptibilitatea față de infecția cu Omicron în urma unui contact casnic cu o persoană pozitivă

Conform CNCAV, deși încă preliminare, „toate aceste date arată o scădere semnificativă a eficienței vaccinării împotriva infecției și a bolii simptomatice cauzate de varianta Omicron în comparație cu Delta și alte variante anterioare”.

În acest context, autoritățile subliniază că vaccinarea rămâne eficientă împotriva spitalizării și a evoluției severe, iar doza booster crește semnificativ nivelul de protecție împotriva Omicron.

„Deși impactul asupra răspândirii Omicron va fi mai mic decât cel observat pentru variantele anterioare, vaccinarea cu schema primară a persoanelor încă nevaccinate și administrarea dozelor booster persoanelor ce au primit schema primară în urmă cu mai mult timp rămân prioritare pentru a reduce numărul de cazuri ce necesită tratament, a spitalizărilor, a formelor severe de COVID-19 și reducerea presiunii asupra sistemului sanitar”, conchide postarea Ro Vaccinare.

Foto: Pixabay

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW