Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Cine este Andrei Belousov, alegerea lui Vladimir Putin pentru funcția de ministru al Apărării?

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 mai 2024 Etichete: , , , ,

Președintele rus Vladimir Putin l-a numit în mod neașteptat pe civilul Andrei Belousov, un fost vicepremier cu expertiză în economie, în funcția de ministru al apărării, pe fondul războiului din Ucraina. 

Belousov, în vârstă de 65 de ani, este un distins absolvent al Facultății de Economie din cadrul Universității de Stat din Moscova, cu o carieră care cuprinde diverse roluri guvernamentale, inclusiv cel de ministru adjunct al economiei și director al departamentului pentru economie și finanțe în timpul mandatului de prim-ministru al lui Putin.

Potrivit Reuters, el a fost ministru al economiei din 2012 până în 2020 și a deținut roluri de consilier al președintelui rus. În 2020, Belousov a preluat pentru scurt timp atribuțiile de prim-ministru în timpul situației prim-ministrului Mihail Mișușin, bolnav de COVID-19.

Potrivit RBC, el a practicat sambo și karate în tinerețe și nu a servit în forțele armate. De asemenea, se crede că este un apropiat al lui Putin. Totodată, în 2017, presa rusă RBC a transmis că Belousov a fost unul dintre oficialii care l-au convins pe Putin că economia digitală și blockchain sunt esențiale pentru viitor.

Schimbarea lui Serghei Șoigu din funcția de ministru al apărării cu, pe care o deținea din 2012 și care era considerat unul dintre cei mai de încredere oameni ai lui Putin, vine după doi ani și câteva luni de război cu Ucraina, în care armata a fost criticată pentru lipsa de echipamente, coordonare și profesionalism, mai ales în fazele incipiente ale invaziei.

În această perioadă, Putin s-a confruntat cu o revoltă eșuată a mercenarilor Wagner, ai căror șef, Evgheni Prigojin, avea o adversitate personală față de Serghei Șoigu. Recent, Ministerul rus al Apărării a fost zguduit de un scandal de corupție la nivel înalt, în care a fost implicat adjunctul lui Șoigu, Timur Ivanov, generând semne de întrebare, mai ales că averea acestuia era binecunoscută și expusă de ani de zile. Unii analiști au speculat că ar putea fi vorba de o luptă între clanuri rivale sau chiar de un semn al iminentului demiterii lui Șoigu.

foto: X

Comentarii