Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Vladimir Putin îl înlocuiește pe ministrul rus al apărării cu un civil. Cheltuielile de apărare au crescut considerabil

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 mai 2024 Etichete: , , ,

Președintele rus Vladimir Putin a făcut o schimbare semnificativă în conducerea militară, înlocuindu-l pe ministrul apărării, Serghei Șoigu, cu economistul civil Andrey Belousov. Shoigu, care s-a aflat la conducerea ministerului apărării timp de 12 ani și a condus invazia Ucrainei în 2022, va avea acum un rol diferit, în calitate de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, relatează CNN.

Numirea lui Belousov marchează o abatere notabilă de la conducerea militară tradițională din cadrul ministerului apărării, semnalând potențiale schimbări în prioritățile strategice ale Rusiei. Această schimbare are loc pe fondul tensiunilor continue cu Ucraina și urmează luni de activitate militară rusă sporită în regiune.

Belousov a fost selectat de Putin din cauza nevoii de „inovație”, a declarat Peskov într-o convorbire cu presa, în timpul căreia a evidențiat bugetul în creștere al ministerului, spunând că acesta se apropie de niveluri văzute ultima dată în timpul Războiului Rece.

„Astăzi, pe câmpul de luptă, câștigătorul este cel care este mai deschis la inovație”, a spus Peskov. „Prin urmare, este firesc ca, în stadiul actual, președintele să fi decis ca Ministerul rus al Apărării să fie condus de un civil”.

Peskov a remarcat că circumstanțele geopolitice actuale amintesc de mijlocul anilor ’80, cu cheltuieli de apărare care se apropie de 7,4% din economie, deși în prezent se situează la 6,7% din PIB. El a subliniat experiența vastă de conducere în domeniul economic a lui Andrey Belousov, care a ocupat anterior funcția de ministru al Dezvoltării Economice, consilier prezidențial pe probleme economice și prim-vicepreședinte al guvernului. Peskov a precizat că numirea lui Belousov nu indică o schimbare în structura militară a Rusiei.

„În ceea ce privește componenta militară, această numire nu va schimba în niciun fel sistemele actuale de coordonate. Componenta militară a fost întotdeauna prerogativa șefului Statului Major General Valeri Gerasimov, iar acesta își va continua activitățile. În prezent, nu se preconizează nicio schimbare în această privință”, a declarat el.

Vestea recentă a înlocuirii ministrului apărării, Serghei Shoigu, este precedată de arestarea aliatului său apropiat, ministrul adjunct al apărării, Timur Ivanov, care este acuzat de luare de mită. Ivanov ar fi acceptat o mită de 1 milion de ruble. Fostul secretar american al Apărării Mark Esper a descris remanierea lui Putin ca fiind o mișcare „importantă”, indicând o potențială schimbare către o economie de război. Esper și-a exprimat dezamăgirea față de mandatul lui Shoigu, sugerând că, în ciuda așteptărilor de modernizare și profesionalizare în cadrul armatei ruse, aceste îmbunătățiri nu au fost evidente pe câmpul de luptă.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) susține că remanierea guvernamentală la nivel înalt în Rusia, în urma alegerilor prezidențiale, reflectă eforturile lui Putin de a consolida economia și industria de apărare pentru a face față unui conflict prelungit în Ucraina și pentru a se pregăti pentru o posibilă confruntare cu NATO. Propunerile lui Putin pentru miniștrii cabinetului, confirmate de Consiliul Federației Ruse, includ numirea lui Belousov ca nou ministru al apărării.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a dezvăluit că Șoigu va prelua funcția de secretar al Consiliului de Securitate și va fi adjunctul lui Putin în Comisia militar-industrială rusă. Peskov a anunțat demiterea lui Patrușev din funcția de secretar al Consiliului de Securitate și a menționat că acesta va avea un nou rol, iar generalul de armată Valeri Gherasimov va rămâne șeful Statului Major General al Rusiei și comandantul forțelor rusești din Ucraina.

Numirea lui Belousov în funcția de ministru al Apărării în Rusia reprezintă o mișcare importantă în strategia lui Putin de a pregăti economia pentru un potențial conflict prelungit.

Peskov a explicat că „este foarte important să se încadreze economia blocului de securitate [verticala puterii de securitate internă] în economia țării”, sugerând că Kremlinul intenționează ca Belousov să integreze și să alinieze baza industrială de apărare și industriile afiliate forțelor de securitate și apărare ale Rusiei cu politica economică internă mai largă.

Sursele interne din Rusia au avut o reacție similară la noua poziție ocupată de Belousov, sugerând că aceasta indică o îngrijorare semnificativă din partea lui Putin cu privire la nivelurile de corupție și la utilizarea abuzivă a fondurilor în cadrul armatei ruse, la conflictele dintre armată și industria de apărare, și la percepția de ineficiență a Ministerului rus al Apărării în general.

foto: X

Comentarii