Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ce urmează după demiterea Guvernului Cîțu și cum se poziționează partidele

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 5 octombrie 2021

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis marți, 5 octombrie, prin moțiune de cenzură. Acum, președintele Klaus Iohannis trebuie să vină cu o propunere de premier, după ce se consultă cu partidele parlamentare. 

După ce Parlamentul a retras încrederea acordată Guvernului prin adoptarea moţiunii de cenzură, Florin Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru o perioadă de 45 de zile, însă Guvernul nu va avea puteri depline. În perioada de interimat, Executivul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Șeful statului va convoca partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier, însă momentan nu a fost anunțată oficial și o dată.

Surse politice citate de televiziunile de știri susțin că acestea vor avea loc joi, dar șeful statului are programată marți, la ora 18:00, o declarație de presă. Rămâne de văzut ce va anunța președintele Klaus Iohannis astăzi.

CITEȘTE ȘI Scandalurile care au dus la demiterea lui Florin Cîțu, după 10 luni de guvernare

Orban: Singura soluție e refacerea coaliției

Președintele Camerei Deputaților și fostul șef al liberalilor, Ludovic Orban, consideră că singura soluție pentru ieșirea din criza politică o reprezintă refacerea coaliției între PNL, USR și UDMR.

„Este necesară declanșarea negocierilor pentru desemnarea unui Guvern cu capacitate de exercițiu. Soluția este refacerea coaliției de guvernare. Avem un acord, un program de guvernare, este nevoie doar de actori credibili care să refacă această coaliție. Perpetuarea crizei politice poate pune în pericol viața cetățenilor români, șansa la dezvoltare, puterea de cumpărare. PNL nu poate să guverneze singur sau doar cu UDMR. Președintele României trebuie să înțeleagă că a durat prea mult această criză politică”, a declarat Ludovic Orban, după ce Parlamentul a demis Guvernul Cîțu prin moțiune de cenzură.

Roman susținea că PNL îl va propune tot pe Cîțu

Înainte să fie anunțat rezultatul oficial al votului asupra moțiunii de cenzură, Florin Roman, vicepreședinte al PNL, spunea că partidul îl va propune la consultările cu Klaus Iohannis tot pe Florin Cîțu, pentru că el este președintele PNL.

„Vom discuta acest lucru în cadrul forurilor statutare ale partidului, după ce vom avea un rezultat al moţiunii. Cutuma PNL e ca preşedintele partidului să fie şi propunerea de premier. (…) Da, vom merge pe această cutumă mai departe, însă va trebui să ţinem cont şi de unele decizii ale CCR”, a explicat el, înainte să fie cunoscut rezultatul votului pe moțiunea de cenzură.

USR PLUS așteaptă premier de la PNL, dar are și propria variantă

Cei de la USR PLUS au spus că, odată demis Cabinetul Cîțu, se întorc la masa negocierilor cu PNL, atât timp cât propunerea liberalilor pentru funcția de prim-ministru nu va fi tot Florin Cîțu. Însă dacă PNL nu vine cu o propunere viabilă pentru funcția de premier, USR are propria propunere – noul președinte al formațiunii, Dacian Cioloș.

„Participăm cu responsabilitate la consultări. Avem şi propunere de premier validată de Biroul Naţional al partidului care este Dacian Cioloş. Evident opţiunea de premier aparţine PNL. Dacă se vine cu un alt premier, vom discuta de guvernare. Discutăm cu domnia sa (Florin Cîţu – n.r.) dacă va fi cazul şi dacă într-adevăr PNL va propune un alt premier.

Florin Cîţu s-a confirmat azi că nu are abilitatea şi competenţa de a fi premier. Această moţiune de cenzură, inclusiv cealaltă blocată de coabitarea PNL – PSD, această coaliţie poate continua, dar fără Florin Cîţu premier. În rest nu s-a schimbat nimic. Haideţi să vedem ce se va întâmpla în urma consultărilor. Eu sper să nu se prelungească criza”, a explicat Dan Barna, marţi la Parlament, după ce a fost adoptată moţiunea de cenzură a PSD prin care a picat Executivul.

La rândul său, Dacian Cioloș a punctat:

„O moţiune de cenzură în urma căreia jocul politic se resetează. USR PLUS a susţinut această moţiune de cenzură care ne permite să începem discuţia formării unui guvern care chiar să lucreze pentru reforme, pentru România, şi nu în interesul unui partid sau în interesul unor persoane. Deci după ce această moţiune a trecut şi Florin Cîţu ca premier devine de astăzi istorie, USR PLUS are varianta reînceperii discuţiilor cu PNL, dacă PNL îşi va dori acest lucru şi dacă este în măsură să facă o altă propunere de premier decât Florin Cîţu, şi atunci împreună cu PNL şi cu UDMR suntem dispuşi să discutăm refacerea coaliţiei de guvernare cu un program de reforme şi cu un calendar ataşat foarte precis”.

PSD vrea alegeri anticipate

Social-democrații au anunțat deja că scopul moțiunii de cenzură a fost declanșarea alegerilor anticipate. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis clar că formațiunea pe care o conduce nu va susține un guvern minoritar al Partidului Național Liberal.

În schimb, nu s-ar opune unui Guvern tehnocrat în cazul în care se va ajunge la alegeri anticipate.

„Așteptăm invitația de la președintele României și în forurile PSD vom vedea dacă mergem. Decizia PSD este de a merge la alegeri anticipate. Trebuie să depășim momentul de isterie politică. Trebuie să intrăm într-o zonă constituțională și responsabilă. Alegerile anticipate reprezintă un act democratic prin care au trecut toate statele europene. Împreună cu președintele României putem stabili un Guvern de specialiști până la alegeri anticipate. Este exclus să susținem un guvern minoritar al PNL”, a declarat Marcel Ciolacu, după ce Guvernul Cîțu a fost demis.

CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu, după demiterea Guvernului Cîțu: Este exclus să susținem un guvern minoritar PNL

AUR va dialoga cu toate partidele

Co-preşedintele AUR George Simion a anunţat că formaţiunea sa va dialoga cu toate partidele din Parlament și susţine varianta unui guvern de specialişti.

„Dacă PNL-ul îl are doar pe Florin Cîţu, dacă PSD-ul nu vine cu niciun nume, o să venim noi cu propuneri, dar momentan vom sta şi vom dialoga cu toate partidele. Vedem că şi domnul Orban este dispus să dialogheze, pentru stabilitate, pentru linişte, pentru o reconstrucţie a României.

Nu e rolul nostru să venim cu propuneri din rândul PNL, vom veni cu propuneri din afara partidelor, cu un guvern de specialişti”, a declarat Simion, citat de News.ro, după ce moțiunea de cenzură a fost adoptată.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW