Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Ce scrie presa externă despre căderea Cabinetului Cîțu

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 5 octombrie 2021

Publicațiile internaționale scriu marți, 5 octombrie, despre demiterea Guvernului condus de Florin Cîțu, prin moțiune de cenzură.

Politico.eu notează că Guvernul de la București a picat la mai puțin de un an de la învestire. „Guvernul român a picat în urma moțiunii de cenzură”, titrează publicația Boston Globe.

„Parlamentul român a adoptat marţi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului liberal al premierului Florin Cîţu, deschizând calea unei perioade de instabilitate politică în plin val patru al pandemiei”, notează și Agenţia France-Presse, preluată de Euronews.

Și agenția de știri Reuters a relatat despre criza din țară: „Parlamentul României a demis Cabinetul Cîţu (…) România este într-un impas politic de o lună, situaţie care ameninţă relansarea economică a ţării şi eforturile de reducere a deficitelor unui stat membru al Uniunii Europene”.

La rândul său, agenția de știri TASS din Rusia scrie că Guvernul a fost demis, iar președintele Klaus Iohannis urmează să convoace partidele parlamentare la consultări, în vederea propunerii unui nou premier.

„Premierul României, Florin Cîţu, din cadrul Partidului Naţional Liberal, a fost demis marţi, prin moţiune de cenzură, situaţie care amplifică criza politică. (…) Căderea Guvernului este rezultatul crizei politice care a început acum o lună, atunci când Cîţu l-a demis pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, din cadrul USR-Plus, deoarece nu a aprobat un program pentru dezvoltarea regională. USR-Plus a denunţat o revocare abuzivă şi s-a retras de la guvernare”, notează agenţia Associated Press.

Și agenția de știri EFE din Spania a relatat evenimentele politice din țara noastră – „Guvernul de centru-dreapta al României a fost demis marți, după ce o moțiune de cenzură depusă de opoziția social-democrată a obținut un sprijin copleșitor în Parlament”.

Context

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis marți, 5 octombrie, prin moțiune de cenzură. Au votat pentru dărâmarea Cabinetului Cîțu 281 de parlamentari, din 318 prezenți. Pentru demiterea Executivului erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii.

CITEȘTE ȘI Scandalurile care au dus la demiterea lui Florin Cîțu, după 10 luni de guvernare

Vezi și Ce urmează după demiterea Guvernului Cîțu și cum se poziționează partidele

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW