Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ce spune Poliția Română despre depistarea șoferilor sub influența alcoolului sau a drogurilor/ Se vor cumpăra 400 de aparate de drug-test

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 24 august 2023 Etichete: , , , , ,

Poliția Română a inițiat la finalul lunii trecute licitația pentru achiziționarea a 400 de aparate drug-test, necesare depistării persoanelor aflate sub influența sustanțelor interzise. La acest moment, Brigada Rutieră are la dispoziție 184 de astfel de dispozitive, după cum Main News a mai relatat. 

Potrivit Poliției Române, sunt fonduri necesare pentru cumpărarea a 244 de aparat drug-test, urmând ca pentru diferența de  156 să fie identificate/alocate sumele necesare pe durata de valabilitate a acordului-cadru.

În ceea ce privește modul în care un șofer poate fi depistat că a consumat substanțe psihoactive, directorul din cadrul IGPR, Georgian Drăgan, spune că procedura emisă de Poliția Română „nu exclude sau limitează obligațiile polițiștilor de a acționa în trafic”.

La nivelul Poliției Române, a fost emisă, în anul 2022, Procedura de sistem, prin care sunt stabilite reguli în vederea constatării faptelor de conducere a unui vehicul cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive.

Astfel, procedura reglementează: modul de lucru / acțiune, situațiile în care se efectuează testarea conducătorului auto cu mijloace tehnice certificate, atribuțiile și obligațiile polițistului rutier, alte aspecte de interes.

Totodată, prevederile procedurii nu exclud sau limitează obligația polițiștilor care desfășoară activități de a-și însuși și respecta actele normative/dispozițiile în vigoare, transmite Poliția Română”, menționează sursa citată.

Singurul aparat drug-test de la Poliția Mangalia se afla în biroul unui ofițer care nu era de serviciu

Cu toate acestea, reprezentanții Poliției încă nu au detaliat de ce la nivelul IPJ Constanța, în seara accidentului provocat de Vlad Pascu, singurul drug-test alocat Poliției Mangalia nu era disponibil. Puteți citi aici ce au declarat sindicaliștii despre această situație.

Potrivit oficialilor Poliției Române, în  primele șapte luni ale anului 2023 s-a înregistrat cel mai mic număr de persoane decedate în accidente rutiere din ultimii patru.

-față de 2022: -7,5%, -65;

-față de 2021: -14,2%, -134;

-față de 2020: -0,6%, -5;

-față de 2019: -10,1%, -91.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii