Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Șoferul care a omorât doi tineri, cercetat de două ori pentru deținere de droguri. Cum explică DIICOT renunțarea la urmărire penală

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 22 august 2023

Vlad Pascu, șoferul în vârstă de 19 ani care provocat tragicul accident de pe drumul dintre 2 Mai și Vama Veche, soldat cu moartea a doi tineri, a mai fost cercetat în trecut de două ori pentru deținere de canabis, însă de fiecare dată procurorii DIICOT au renunțat la acuzații. 

Potrivit DIICOT, pe 5 aprilie 2017, Vlad Pascu a fost depistat de către jandarmi pe o stradă din București, având asupra sa o foiță de hârtie de culoare alba și o punguță din plastic conținând 0,39 grame canabis.

Pe 30 octombrie 2019, procurorii au dispus clasarea dosarului cu motivarea că minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.

DIICOT a deschis pe numele lui Vlad Pascu un alt dosar penal, după ce pe 3 februarie 2022, acesta a fost prins de polițiști într-un mall din București având asupra sa un pliculeț cu 0,68 grame canabis.

Pe 21 decembrie 2022, procurorii aveau să-i facă un cadou tânărului, renunțând la urmărirea penală.

„În cauză nu există un interes public în urmărirea faptei în raport cu: conținutul faptei (deținerea pentru consum propriu de canabis); modul și mijloacele de săvârșirea a faptei (elementul material, deținerea, nu relevă un mod elaborat de comitere a faptei); natura drogului deținut (canabis, drog de risc); cantitatea redusă a drogului deținut; disproporția vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea redusă a faptei; circumstanțele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârșirii faptei, fără antecedente penale și având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei. Soluția adoptată de procuror prin ordonanța menționată a fost confirmată de Tribunalul București la data de 10.01.2023”, arată DIICOT.

Comentarii