Cât de real este riscul de holeră pe litoralul Mării Negre. Ce spun medicii români
Organizația Mondială a Sănătății(OMS) a transmis o avertizare privind un „potențial risc de transmitere a holerei” pe litoralul Mării Negre, după după distrugerea barajului Kakhovka din Ucraina. Medicii infecționiști români spun, însă, că riscul de îmbolnăvire din acest motiv este foarte redus.
Daniela Tudor, medic infecționist, a precizat, pentru Main News, că litoralul Mării Negre reprezintă, de fapt, un risc pentru o serie de boli contagioase, însă, „ar fi puțin probabil ca agentul patogen care determină holera să ajungă în organism, deoarece apa Mării Negre are un efect ușor blocant și ar trebui ingerată o cantitate mare, astfel încât să te poți îmbolnăvi”. La acest moment, nu sunt rezultate publice cu privire la rezultatele unor teste de laborator pozitive privind prezența agentului patogen în Marea Neagră, ci doar o avertizare din partea OMS.
De asemenea, directorul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, medicul Adrian Marinescu, a precizat, pentru Hotnews, că avertismentul OMS trebuie avut în vedere, însă, riscurile de pe litoral nu se referă neapărat la holeră.
„Nu aș spune că este un risc foarte mare acum, nu aș spune că este un lucru iminent, dar aș spune că este un risc real, pe care trebuie să îl luăm în calcul, iar ceea ce face Organizația Mondială a Sănătății se referă la modalitățile de a preveni aceste riscuri, inclusiv la holeră”, a explicat reprezentantul Institutului Matei Balș, pentru sursa citată.
În ultimii 30 de ani, România nu a mai înregistrat cazuri de holeră
Holera este o boala contagioasă, cauzată de ingestia de alimente sau apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae. Cercetătorii estimează că în fiecare an în întreagă lume 1.3-4 milioane de persoane se îmbolnăvesc de holeră, dintre care 21.000-143.000 decedează. Boala provoacă diaree și vărsături care pot varia ca severitate. Simptomele apar după o perioada de incubație de 12 ore până la cinci zile.
Tratarea moderna a apei potabile și canalizarea au eliminat holera în țările industrializate, spun reprezntanții OMS.
Potrivit unei declaratii din iunie 2022 a reprezentantilor Institutului Național de Sănătate Publică, in ultimii 30 de ani nu s-au mai inregistrat cazuri de holeră in Romania.
Efectele distrugerii barajului Kakhovka: inundații si zeci de morți
Reamintim, la începutul lunii iunie ac, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului militar din sudul Ucrainei anunța că Federația Rusă a distrus barajul din sudul Ucrainei pentru a împiedica forțele ucrainene să traverseze râul Nipru. În urma acestui incident, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate și Apărare Națională pentru a discuta despre situația creată.
Distrugerea barajului Kakhovka a provocat inundații în masă, soldate cu 27 de morți.
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii