Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Decizia de numire a Laurei Codruța Kövesi ca procuror-șef european a fost semnată

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 23 octombrie 2019 Etichete: , ,

Președintele Parlamentului European, David Sassoli și ministrul pentru afaceri europene al Finlandei, Tytti Tuppurainen au semnat miercuri decizia privind numirea fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, în funcția de procuror-șef european al Biroului Procurorului Public European, marcând ultima etapă formală în acest proces.

”După decizia de numire a procurorului șef european al Parchetului European, David Sassoli, președintele PE și Tytti Tuppurainen, ministrul finlandez pentru afaceri europene, au semnat noul regulament în Parlamentul European de la Strasbourg”, se arată într-un mesaj al Parlamentului European.

Koveși își poate începe mandatul în fruntea Biroului Procurorului Public European la finalul anului 2020, potrivit Caleaeuropeană.ro.

Laura Codruța Kovesi, criticată în presa britanică

Presa britanică condamnă numirea fostului procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, la șefia Parchetului European, spunând că Uniunea Europeană și-a încălcat propriile reguli, asigurându-se că procurorul-șef european a fost ales printr-un proces rapid.

„Cea mai controversată alegere este confirmarea Laurei Codruței Kovesi în funcția de nou procuror șef al Uniunii Europene. Determinată să aibă cel mai nepotrivit candidat pentru acest rol, UE s-a asigurat că procurorul nerespectat este ales printr-un proces rapid, încălcându-și propriile reguli care prevăd că cel care deține o astfel de funcție trebuie să aibă valori ridicate de etică și integritate și ignorând cererile făcute de Guvernul României, care a demis-o de la șefia Direcției Naționale Anticorupție pentru abuz în serviciu”, scrie The Telegraph.

Totodată, presa din Marea Britanie scrie că CV-ul Laurei Codruța Kovesi conține  „monitorizarea celui mai mare scandal de corupție de la căderea Uniunii Sovietice, prin colaborarea cu serviciul de informații din România în vederea folosirii sistemului judiciar, subminând statul de drept prin reținerile ilegale susținute de false dovezi și o rată suspectă de 92% de condamnări”.

„Numirea ei în funcție reprezintă un cadou pentru Johnson, dar un coșmar pentru fiecare membru al Parlamentului European și pentru fiecare stat care face parte din UE”, mai scrie The Telegraph.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW