Cantitatea de deşeuri descoperită de poliţiştii de frontieră la intrarea în ţară în primele două luni ale anului, de două ori mai mare ca în perioada similară din 2023
Poliția de Frontieră a raportat că cantitatea de deșeuri descoperite la intrarea în țară în primele două luni ale anului a fost de două ori mai mare decât în aceeași perioadă din 2023. În ianuarie și februarie, au fost identificate aproximativ 1.500 de tone de deșeuri.
Reprezentanții Poliției de Frontieră au declarat sâmbătă că continuă să desfășoare acțiuni în colaborare cu Garda de Mediu pentru a preveni intrarea ilegală a transporturilor de deșeuri în țară.
“În primele două luni ale anului 2024, au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate, aproximativ 1.475 tone, după cum urmează: metale – 230.200 kilograme, mobilă 211.700, textile / îmbrăcăminte – 185.000 kilograme, plastic – 155.700 kilograme, cauciuc (anvelope) – 120.000 kilograme, alte materiale precum deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice – 575.500 kilograme.
În perioada similară a anului 2023, au fost descoperite 631 de tone de deșeuri, înregistrându-se astfel o creștere de 2,3 ori”, au informat polițiștii de frontieră. Ei au subliniat că importul deșeurilor se desfășoară conform licenței de import, care este eliberată doar cu aprobarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Ministerului Sănătății. Astfel, mijloacele de transport încărcate cu astfel de mărfuri pot intra în țară doar cu aprobarea organelor vamale și prezentarea licenței de import, care necesită acordul scris al Ministerului Mediului și Ministerului Sănătății.
Din punct de vedere procedural, polițiștii de frontieră informează lucrătorii Gărzii de Mediu, care, după analiza documentelor care însoțesc mărfurile, verifică respectarea condițiilor de intrare în țară. În cazul în care se constată nerespectarea legislației în domeniu, reprezentanții Gărzii de Mediu iau măsura interzicerii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea controalelor, mărfurile sunt returnate societăților comerciale expeditoare, în țara de origine”, au explicat polițiștii de frontieră.
Un astfel de incident a avut loc în Punctele de Trecere a Frontierei Borș II și Nădlac II în luna februarie.
“În data de 07.02.2024, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş II şi Nădlac II, împreună cu lucrători ai Comisariatului Judeţean Bihor din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu şi Reprezentaţii Protecţiei Consumatorului Bihor, nu au permis intrarea în ţară a trei automarfare încărcate cu aproximativ 65 tone de deşeuri.
Şoferii nu au putut prezenta documentele necesare importului, conform prevederilor legale în vigoare şi astfel autorităţile de control nu au permis intrarea pe teritoriul României a mijloacelor de transport şi a încărcăturii transportate”, a mai transmis sursa citată.
Poliţiştii de frontieră au constatat că automarfarele erau de fapt încărcate cu 64.437 de kilograme de deşeuri, pentru care şoferii nu au prezentat documentaţia necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse.
În consecinţă, autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru aceste mijloace de transport.
foto: politiadefrontiera.ro
Comentarii