Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis își începe luni turneul de nouă zile în Africa

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 13 noiembrie 2023

Președintele Klaus Iohannis efectuează în perioada 14-23 noiembrie un turneu în Africa, în cadrul căruia va vizita patru state – Kenya, Tanzania, Capul Verde și Senegal. 

După ce anul acesta a vizitat Japonia și Singapore, în Asia, respectiv Brazilia, Chile și Argentina, în America de Sud, președintele Klaus Iohannis, își continuă seria deplasărilor cu iz turistic cu o deplasare de nouă zile în Africa, în timpul căreia va vedea patru state.

Iohannis va merge în Kenya, undeva va avea „consultări politice bilaterale” cu președintele William Ruto și va participa la sediul ONU de la Nairobi la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). Tot acolo va inaugura o donație a României pentru o școală kenyană.

Din Kenya Iohannis va merge în Tanzania, fostă colonie germană, aflată la un moment dat sub protectorat britanic, unde va discuta cu președintele, Samia Suluhu Hassan.

Apoi Iohannis va lăsa în urmă Oceanul Indian și va debarca în Capul Verde, un arhipelag de insule în Oceanul Atlantic. Nu este pentru prima dată când Iohannis calcă în fosta colonie portugheză. În primăvara acestui an, atunci când a efectuat turneul în America Latină, avionul șefului statului a făcut escale pentru realimentare în Capul Verde. De altfel și predecesorul său, Traian Băsescu, a efectuat o vizită în această țară la întoarcerea dintr-un turneu sud-american.

Iohannis își va încheia turneul cu o vizită în Senagal, unde va avea o întrevedere cu omologul său, Macky Sall.

„Președintele României va urmări, în dialogul cu înalții demnitari din țările vizitate, identificarea măsurilor pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și creșterea schimburilor economice; impulsionarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, precum agricultură și siguranță alimentară, managementul situațiilor de urgență, securitate cibernetică, infrastructură digitală, consolidarea profilului României de furnizor de educație și formare, pornind de la tradiția cooperării în acest domeniu cu statele africane; stimularea continuării cooperării în formate multilaterale și internaționale”, a transmis președinția.

Iohannis a terminat bugetul pentru deplasări

La fel ca în timpul precedentelor deplasări efectuate anul acesta, șeful statului se va deplasa la bordul unui avion de lux, Gulfstream G550, închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet, notează publicația BoardingPass.

Călătoria va începe luni, 13 noiembrie 2023, de la aeroportul din Sibiu, însă în acest moment este neclar dacă avionul privat va efectua și o oprire la București. Avionul poate transporta maximum 13 pasageri, iar o parte dintre scaunele avionului se pot transforma în două paturi pentru o persoană și alte două paturi duble. Autonomia de zbor a acestui avion este de 12.500 de kilometri, fiind suficientă pentru a zbura din Sibiu fără escală până aproape de Antarctica.

Mainnews.ro a solicitat în scris Administrației Prezidențiale informații privind costurile deplasării șefului statului în Japonia, însă președinția ne-a informat că acestea sunt „secrete de stat”.

Potrivit Recorder.ro, la sfârșitul lunii septembrie, Președinția epuizase deja bugetul alocat pentru deplasările din acest an. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Administrației Prezidențiale cu 7,5 milioane de lei.

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW