Friday, February 28, 2020
Jurnalism corect


Ministrul Sănătății, despre rezultatele verificărilor la Spitalul Floreasca: Protocoalele operatorii au fost semnate și asumate în neconformitate cu realitatea/ Medicii, sancționați cu 29.600 lei

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 7 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

Ministrul Sănătății a prezentat, marți, rezultatul verificărilor efectuate la Spitalul Floreasca în cazul pacientei care ar fi ars pe masa de operații. Medicii care au fost în sala de operații la momentul incidentului au fost sancționați cu amenzi în valoare de 29.600 lei. 

A existat un lanț de erori în acest caz. Au fost încălcate proceduri și protocoale. Este regretabil ce s-a întâmplat. Am luat decizia de a continua controlul și am trimis corpul de control din nou la spital deoarece există suspiciuni în ceea ce privește și alte cazuri. Managementul unității sanitare a decis revocarea din funcția de șef de secție a prof.dr. Beuran Mircea și conducerea ministerului a decis demiterea acestuia din funcția de șef a Comisiei de specialitate din cadrul MS”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

În urma cercetărilor efectuate, echipa de control a constat că biocidul utilizat în timpul intervenției era pe bază de etanol în procent de 89%, fiind administrat incorect pentru dezinfecția câmpului operator. De asemenea, acest biocid este avizat pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor. Mai mult, folosirea biocidului a dus la încălcarea procedurii operaționale a spitalului pentru “Pregătirea preoperatorie și accesul în sala de operație a pacientului”, conform căreia, substanțele folosite pentru dezinfecție sunt: betadină, alcool sau clorhexidină gluconat.

Echipa de control a mai constatat că protocoalele operatorii au fost semnate și asumate în neconformitate cu realitatea. De asemenea, în fișele de anestezie și recuperare postoperatorie imediată sunt mențiuni neclare în legătură cu alergia la betadină.

Citeste si:  Un bărbat acuzat de proxenetism în Italia, prins de polițiștii din Timiș

„Aceste mențiuni nu sunt susținute în formularul de consimțământ pentru anestezie generală, scris la data de 10.12.2019 de către pacientă în vederea efectuării intervenției chirurgicale. Astfel, pacienta completează și semnează că are ALERGIE la plante și un medicament, deși pe formular apar și alergia la Iod, pacienta nu bifează și secțiunea din care să reiasă că ar avea alergie la Iod și semnează formularul de consimțământ, care este semnat și de medicul anestezist”, potrivit comunicatului Ministerului Sănătății.

La momentul incidentului, echipa de medici care asigura garda nu a participat la intervenția chirurgicală cum era prevăzut în fișele de post ale acestora.

„Nu au fost respectate prevederile Ordinului comun MS/MECT nr. 1141/1386/2007, privind modul de efectuare a pregătirii prin rezidenţiat în specialităţile prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală, cu modificările și completările ulterioare, care precizează faptul că, rezidenții “au dreptul să examineze pacienţii, să aplice soluţii terapeutice sub stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului, utilizând abilităţile dobândite, în conformitate cu nivelul lor de pregătire”. Medicul rezident Bogdan Dumitriu a efectuat manevre preoperatorii și operatorii în lipsa îndrumătorului de rezidențiat”, conform sursei citate.

Medicii care au fost în sala de operații la momentul incidentului au fost sancționați cu amenzi contravenționale, în valoare totală de 29.600 lei.

Citeste si:  Tribunalul București : Mircea Beuran a transformat Spitalul Floreasca în propria "piață de desfacere", ca sursă personală de venituri

În plus, se vor lua și anumite măsuri printre care actualizarea procedurii operaționale privind pregătirea preoperatorie și accesul în sala de operație a pacientului, verificarea neconformităților care au condus la suspendarea acreditării unității sanitare, reinstruirea întregului personal medical și auxiliar cu privire la modul de utilizare a produselor dezinfectante și medicamentoase.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW