Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Când începe schimbarea la față a Parcului Herăstrău. Precizările directorului ALPAB, Corina Bega – INTERVIU

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 19 iunie 2024

Înfățișarea Parcului Herăstrău „Regele Mihai” s-ar putea schimba radical. În această toamnă, firma Dimar ar urma să primească undă verde pentru începerea lucrărilor de consolidare a malurilor Lacurilor Herăstrău, o lucrare esențială fără de care nu pot fi reparate aleile. Anunțul a fost făcut de către Corina Bega, directorul Administrației Lacuri Parcuri și Agrement din cadrul Primăriei Capitalei, într-o declarație acordată Mainnews.ro.

Parcul Herăstrău se află în prezent într-o stare deplorabilă. Cele mai mai probleme sunt legate de aleile din jurul lacului, crăpate din cauza faptului că apărările malurilor se află într-o stare precară.

Protecțiile malurilor au suferit degradări majore din cauza multitudinii factorilor ce au avut efect nefavorabil asupra stabilității și rezistentei acestora, cum ar fi: ciclurile de secare si umplere a lacurilor infiltrațiile din lac în malurile acestuia ce au antrenat particulele fine printre rosturile plăcilor de beton, arborii ce au crescut în imediata vecinătate a malurilor, vechimea elementelor de susținere de aproximativ 60 ani.

Încep lucrările la malurile Lacului Herăstrău

Practic, până să intervină la repararea aleilor, Primăria Capitalei este obligată să intervină pentru consolidarea malurilor. Licitația lansată în acest sens de ALPAB a fost finalizată anul trecut. Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, directorul ALPAB, Corina Bega, a explicat că asocierea condusă de firma Dimar, cea care va realiza lucrările, a depus proiectul tehnic, în varianta preliminară, iar în zilele următoare instituția pe care o conduce urmează să obțină și ultimele avize.

„Săptămâna aceasta urmează să ridicăm avizul de la Apele Române. Mai așteptăm săptămâna aceasta, cel târziu la începutul săptămânii viitoare, de la Apa Nova. Acestea sunt ultimele două avize pe care le mai avem de obținut pentru a putea depune la Direcția de Urbanism a Primăriei Municipiului București pentru obținerea autorizației de construire. (…) Proiectul tehnic, în forma finală, se va depune după ce obținem toate autorizațiile. De exemplu, autorizația pe care o s-o primim de la Apele Române este un aviz condiționat, deci probabil acolo va trebuie să opereze ceva mici modificări, a explicat Corina Bega.

Așadar, dacă nu vor interveni surprize neplăcute, lucrările ar trebui să înceapă în toamnă. Termenul, conform înțelegerii este de 12 luni, însă șefa ALPAB susține că acestea vor fi sistate pe perioada verii anului viitor.

„În această toamnă vom da ordinul de începere pentru efectuarea lucrărilor. Conform contractului, derularea lucrărilor se va întinde pe 12 luni, însă nu vor fi 12 luni consecutive. Vom începe lucrările în această toamnă. Se vor desfășura probabil pe perioada a 6 luni. Anul viitor, în vară vom sista lucrările pentru ca bucureștenii să se poată bucura de Lacul Herăstrău, de serviciile de agrement… Pentru ca în toamna anului următor să reducem semnificativ nivelul apei ca să putem finaliza lucrările”, a precizat Corina Bega.

Încep și reparațiile la alei

Tot anul acesta ALPAB plănuiește să înceapă și lucrările la mai multe alei din Parcul Herăstrău. Excepție vor face cele din jurul lacului, care vor fi reabilitate imediat după ce malurile vor fi puse la punct.

„Vor fi făcute reparații ale aleilor. Intenția noastră să pornim cu lucrările de reparații ale aleilor, mai puțin cele adiacente lacului. Pentru reparația aleilor avem un proiect și un deviz. Am solicitat aviz în zona intrării Charles de Gaulles și Pieței Trandafirilor. Avem aceste două proiecte tehnice, însoțite de un deviz, pe care le-am înaintat Direcției de Urbanism și avem acordul arhitectului șef. Cu acordul arhitectului șef ne-am îndreptat la Comisia zonală a Ministerului Culturii și am obținut acordul lor. Odată ce vom identifica resursele financiare o să plasăm comanda pentru realizarea lucrărilor”, a afirmat directorul ALPAB, Corina Bega.

Sursa foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW