Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


BREAKING Președintele Iohannis îl desemnează pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 21 octombrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 21 octombrie, după a doua rundă de consultări purtate cu partidele la Palatul Cotroceni că îl desemnează pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier. Ministru interimar al Apărării a fost alături de șeful statului când a fost anunțat drept candidat pentru funcția de premier.

UPDATE Șeful statului a și semnat decretul de desemnare: „Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 21 octombrie 2021, decretul privind desemnarea domnului Nicolae-Ionel Ciucă în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, a transmis Administrația Prezidențială.

Anunțul președintelui:

„Tocmai am încheiat consultările cu partidele. Consultări pentru găsirea unei soluții guvernamentale. Discuțiile de astăzi au fost considerabil mai bune după părerea mea decât ultimele discuții. Am reiterat la fiecare întâlnire că acum este nevoie de o soluție reală. Acum criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un Guvern care se apucă să rezolve problemele care-i preocupă și pe români.

Criza a durat prea mult, este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, situația este dramatică în spitale, iarna bate la ușă, prețurile la energie cresc și este nevoie de un Guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluțiile pe care le-am gândit.

Am fost foarte mulțumit și bucuros că PNL a venit cu o nouă abordare. S-a votat acolo, în unanimitate, un candidat care mi-a fost propus în persoana dlui Nicolae Ciucă, aici prezent.

Analizând situația, discuțiile și trăgând concluziile, am decis să desemnez drept candidat pentru functia de prim-ministru pe dl Nicolae Ciucă”, a declarat președintele Klaus Iohannis după consultări.

Apoi, a luat cuvântul și premierul desemnat să formeze un nou Guvern, după demiterea Cabinetului Cîțu prin moțiune de cenzură și eșecul înregistrat miercuri de Guvernul Cioloș în Parlament, unde nu a reușit să strângă voturile necesare pentru a fi învestit.

„Am înțeles încredințarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile, pentru a depăși situația de criză în care ne aflăm și cetățenii să poată beneficia de tot ce poate face un Guvern în deplinătatea sa.

În acest sens, vom negocia cu toate forțele responsabile, astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim Guvernul și, de asemenea, să negociem cu forțele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a declarat la rândul său Nicolae Ciucă.

Context

Șeful statului a convocat partidele parlamentare la o nouă rundă de consultări joi, 21 octombrie, după ce Guvernul Cioloș nu a reușit să obțină votul de încredere al parlamentarilor.

Guvernul USR propus de Dacian Cioloș a picat miercuri, 20 octombrie, în Parlament, după ce a primit doar 88 de voturi pentru și 184 împotrivă. Pentru a fi învestit, Cabinetul Cioloș avea nevoie de 234 de voturi.

Vezi cum s-a desfășurat ședința în care Guvernul Cioloș a eșuat să obțină votul de încredere al parlamentarilor – Guvernul Cioloș, fără succes în Parlament. Propunerea USR a fost votată de 88 de parlamentari din 234 necesari

Citește mai multe despre consultările de azi de la Palatul Cotroceni:

Marcel Ciolacu, în urma consultărilor de la Cotroceni: Vom avea discuții cu domnul Ciucă dacă va fi desemnat prim-ministru

UDMR are o reținere cu propunerea lui Ciucă în funcția de premier: Nu este o chestiune personală

USR vrea refacerea coaliției. Nicolae Ciucă, agreat ca premier

SURSE Funcția cheie cu care s-ar putea alege Florin Cîțu, după ce i-a cedat locul lui Nicolae Ciucă

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW