Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Guvernul Cioloș, fără succes în Parlament. Propunerea USR a fost votată de 88 de parlamentari din 234 necesari

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 20 octombrie 2021

UPDATE 12:47 Guvernul Cioloș ar fi fost votat de 88 de parlamentari, ceea ce înseamnă că a picat testul majorității. Pentru a fi învestit, avea nevoie de 234 de voturi.

Numărul total de voturi exprimate: 272, voturi anulate 0, voturi valabil exprimate 272, din care votul „pentru” – 88, voturi „contra” – 184, abțineri 0”, este rezultatul votului din Parlament.

UPDATE 11:53 A început votul de învestitură al Guvernului Cioloș.

În actuala legislatură, sunt 466 de deputați și senatori, astfel: PSD are 157 de parlamentari, PNL – 134, USR PLUS – 80, AUR – 47, UDMR – 30, iar Minoritățile – 18. Pentru ca Guvernul să fie învestit, sunt necesare 234 de voturi.

UPDATE 11:47 Dacian Cioloș, premierul desemnat:

Cel mai ușor lucru – a renunța, mai greu e să îți asumi responsabilitatea și nu să chemi specialiștii din afară atunci când ai un vot pe care ți l-au dat cetățenii. Vreau să vă răspund astăzi, domnule Romașcanu, domnule Simonis, a fi român nu înseamnă să ții discursuri sforăitoare, ci înseamnă să simți. A fi român nu înseamnă să guvernezi în așa fel încât să alungi românii din țară. Mă simt foarte român, nu doar pentru că sunt născut aici, ci pentru că simt lucruri și le spun așa cum le simt. O să mă opresc aici, cerându-vă încă o dată să ne asumăm împreună acest vot și să nu îi lăsăm pe alții să ne facă Guvern(…)Nu mi-aș dori să fim din nou în aceeași situație, domnule Ciolacu (n.r. guvern tehnocrat). Hai să ne asumăm împreună un guvern, într-un moment politic dificil. Am spus ceea ce vrem să facem, am venit aici cu bună credință, pentru că noi credem că politica înseamnă și bună credință, nu doar scandal și urlete din sală. De asta suntem aici, aici e la mine acasă în România. Haideți să ne facem aici la noi acasă în România mai bine, să ne-o facem noi, nu să chemăm pe alții să ne-o facă, asta înseamnă libertatea de a fi român

Discursul lui Dacian Cioloș a fost întrerupt de Diana Șoșoacă: „Sper că aveți pe conștiință minciunile pe care le-ați aruncat oamenilor pe care îi vedem astăzi la ATI”, i-a transmis Dacian Cioloș senatorului Diana Șoșoacă.

Votul vostru va fi votul conștiinței dumneavoastră, fiecare își asumă responsabilitatea” a fost concluzia lui Dacian Cioloș.

UPDATE 11:38 Radu Miruță, USR:

PNL a preferat să câștige timp pentru un Cabinet Cîțu 2. PSD plânge pe umerii românilor, dar îi lucrează pe la spate cu foștii colegi din USL(…)Doar ieri au murit în România mai mulți oameni decât sunt acum în Parlament, iar în Parlament avem colegi de la AUR care refuză să poarte mască, care își numără următori în live pe Facebook când spun că nu se vaccinează

UPDATE 11:34 George Simion, lider AUR:

Am pierdut 10 zile cu această nominalizare, Klaus Iohannis și-a bătut joc de această țară, Klaus Iohannis trebuie să plătească. Și-a bătut joc de votanții USR, să le forțeze mâna să îl voteze pe Florin Cîțu. Probabil, Klaus Iohannis consideră că voi, parlamentarii, o să vă temeți pentru locurile voastre și o să votați orice propunere vine după Dacian Cioloș(…)Jocul de care spunea domnul Simonis, ăsta este, o șaradă

UPDATE 11:26 Aflred Simonis, liderul parlamentarilor PSD:

Ziua a început pentru mine când v-am văzut că ați intrat în sala asta, v-ați amintit că ați fost desemnat prim-ministru. Am ascultat cu mare atenție discursul dumneavoastră și primul gând, unde ați fost până acum? Ați venit din spuma mării?(…)Sunteți același Dacian Cioloș care astăzi e președintele și co-președintele partidului care s-a aflat la guvernare și a coordonat Ministerul Sănătății?(…)Nu era mai inteligent să veniți la discuții cu PSD înainte?

Evident că și Cîțu și cei de la PNL au parte din responsabilitatea guvernării și a deciziilor luate în această perioadă. Ce este frustrant, este că soluția pe care o aduceți pentru a gestiona pandemia este exact persoana care a gestionat dezastruos pandemia în plină criză. E tragic. Am văzut audierea doamnei Mihăilă, am auzit că ați avertizat că vine valul 4, că Florin Cîțu nu credea că vine valul 4, că ați fost faultată(…)Nu v-am auzit pe niciunul când erați ministru să îi reproșați ceva prim-ministrului când erați în Guvern. De ce nu ați plecat din Guvern că nu ați primit bani pentru spitale?

UPDATE 11:23 Diana Șoșoacă, fost senator AUR, acum neafiliat:

Pentru colegii de la USR care îmi spun „masca”, eu vă spun jos masca, pentru că vă ascunde ipocrizia. Sunteți fascinanți(…)Masca de protecție e obligatorie pentru cei care nu sunt exceptați, am adeverință în acest sens(…)

După 30 de secunde, președintele Senatului i-a transmis că timpul a expirat și a rugat-o să plece de la pupitru. Ulterior, președintele de ședință i-a mai acordat 30 de secunde în plus.

Vreau doar să îi transmit un salut cordial domnului prim-ministru al Ungariei Viktor Orban(…)Să avem un guvern naționalist, după exemplul Ungariei”, a mai spus Șoșoacă.

Doamna senator, vă rog să luați o mască”, i-a transmis Anca Dragu.

UPDATE 11:20 Claudiu Târziu, senator și copreședinte AUR, a anunțat că partidul pe care îl conduce ia în calcul suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

Pentru ca un guvern să obțină votul de învestitură trebuie îndeplinite 3 criterii: 1. premierul desemnat să prezinte încredere pentru o majoritate parlamentară solidă. Al doilea, ca programul de guvernare prezentat să fie acceptat de o majoritate parlamentară. Al treilea, ca miniștrii să fie acceptați, considerați potriviți, de către o majoritate parlamentară. Dacă primul criteriu nu e îndeplinit, nu avem de ce să mai mergem la celelalte două

UPDATE 11:15 Varujan Pambuccian, liderul minorităților naționale, a ținut un discurs împotriva guvernului USR, dar a precizat că nu își dorește alegeri anticipate, afirmând că singurul câștigător ar fi AUR.

Niciodată România nu a fost într-o situație asemănătoare cu cea de astăzi(…)Lucrurile astea nu se pot rezolva pur și simplu, încercând să votezi un Guvern care nu are suport, nu înțeleg de ce s-a întâmplat ședința de astăzi, ea e o întâmplare, nu vine dintr-un lucru făcut serios, făcut stabil, în așa fel încât să aibă șanse de succes. Ieri am văzut că nu a trecut aproape niciun ministru de comisii, am constatat că nu există nici azi suport. Remarc un discurs excepțional ținut de domnul Kelemen (n.r. Hunor, UDMR)

Grupul nostru parlamentar în mod constant a votat pentru stabilitate, de data aceasta, după ședința de grup de luni, am constat că există păreri în toate direcțiile, vom avea un vot liber. Vor fi și voturi „pentru”, simbolic(…)O parte dintre noi nu vor vota deloc, pentru a ne exprima această nemulțumire

UPDATE 11:05 Lucian Romașcanu, PSD, cere momente de reculegere în memoria victimelor COVID-19 la fiecare ședință a Parlamentului.

UPDATE 11:00: Kelemen Hunor, liderul UDMR anunță că partidul nu va participa la votul de învestitură.

Nu am promis conflicte interminabile(…)Promisiunile noastre au fost stabilitate și un trai mai bun. Așa am promis cu toții, indiferent din ce formațiune politică facem parte. De câteva săptămâni, majoritatea clasei politice oferă cetății scandaluri, circ(…)Trebuie să cerem scuze de la oameni, de la cetățenii care ne-au trimis în Parlament cu alte așteptări. Îmi cer scuze, dar nu pot să o fac în numele fiecărui parlamentar. Degeaba suntem o mână de oameni care am încercat să ne ținem deoparte. Imaginea noastră e catastrofală. Stimați colegi, în aceste zile ar trebui să dezbatem problemele cu care se confruntă România

Stimați colegi din USR, doriți să guvernați, e legitimă dorința voastră. Ați fost în coaliție cu PNL și UDMR(….)Această deja fostă coaliție va cunoaște succesul dacă vom avea puterea să ne concentrăm asupra acelor puncte comune importante pentru societate. Principala cheie a stabilității este să renunțăm la orgolii personale, ați avut guvernarea, ați avut o coaliție la care ați renunțat fiindcă era importantă o persoană, un proiect(…)Cereți voturile foștilor aliați și nu reușiți să obțineți voturile celor cu care ați dărâmat Guvernul”, a adăugat liderul UDMR.

UPDATE 10:54: Mă uit la colegii de la USR PLUS, se vede că și ei știu că nu o să treacă acest guvern”, a declarat George Simion, copreședintele AUR, scurt, înainte să plece de la pupitru.

Anca Dragu, președintele Senatului, i-a cerut lui Simion să se întoarcă, pentru a respecta ordinea.

Haideți să lăsăm ordinea, că se pare că PNL-ului i-a mâncat pisica limba”, i-a replicat Simion.

UPDATE 10:45: Alexandru Rafila a lansat un atac la adresa foștilor miniștri ai Sănătății USR din Guvernul Cioloș, Ioana Mihăilă și Vlad Voiculescu, precizând că nu au „existat decât într-o mică măsură”, din punct de vedere al măsurilor luate în contextul pandemiei de COVID-19.

Mă gândesc că domnul Dacian Cioloș, care dorește șeful unui guvern de tranziție, a folosit acest discurs pentru a crea o responsabilitate suplimentară către parlamentari, care ar trebui să renunțe la responsabilitatea politică și să voteze un guvern care prin ceea ce a făcut în perioada a demonstrat că nu poate să gestioneze această situație”, a declarat Alexandru Rafila.

UPDATE 10:25: Ședința comună a Parlamentului a început, Dacian Cioloș le-a cerut parlamentarilor să țină un moment de reculegere pentru victimele pandemiei de COVID-19.

Vă propun acest armistițiu politic pentru a putea schimba în bine această țară(…)Programul nostru de guvernare conține soluții pentru crizele cu care ne confruntăm. În plus, include reforme din PNRR. Un Guvern USR e garanția că acest program major de 30 de miliarde de euro poate fi pus în practică”, a transmis Dacian Cioloș, în plen.

VEZI AICI DISCURSUL INTEGRAL AL LUI DACIAN CIOLOȘ.

Știrea inițială

Prim-ministrul desemnat Dacian Cioloș, alături de miniștrii propuși pentru a forma guvernul USR, sunt prezenți miercuri, 20 octombrie, în plenul reunit al Parlamentului, la votul de învestitură. Main News transmite live cele mai importante declarații și evenimente.

Miniștrii propuși de USR pentru a forma guvernul condus de Dacian Cioloș au fost audiați, marți, în Comisiile de specialitate ale Parlamentului, într-un maraton care a durat peste 10 ore.

Singurul care a obținut un aviz favorabil din partea parlamentarilor a fost Cătălin Drulă, dar, cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat dintr-o greșeală.

În tot acest timp, România se confruntă cu cea mai neagră situație din punct de vedere epidemiologic, după ce marți au fost raportate 18.863 de cazuri de COVID-19 și 574 de decese.

CITEȘTE ȘI: Dacian Cioloș, înaintea votului de învestitură: Sper că parlamentarii să dea dovadă de înțelepciune

Șansele guvernului Cioloș

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, va prezenta programul și lista Guvernului, apoi vor avea loc dezbateri. Ulterior, parlamentarii vor da votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.

Potrivit aritmeticii parlamentare, șansele ca executivul Cioloș să fie învestit sunt minime, în condițiile în care doar 80 de voturi sunt sigure – cele ale parlamentarilor USR. Pentru a primi încrederea Parlamentului, Dacian Cioloș are nevoie de 234 de voturi. PNL, PSD și UDMR s-au exprimat deja împotriva învestirii unui astfel de cabinet. Însă parlamentarii vor asigura cvorumul, pentru ca ședința să aibă loc.

Florin Cîțu, premierul demis, a anunțat marți, 19 octombrie, că Biroul Executiv al PNL a decis luni seară ca parlamentarii liberali să nu voteze guvernul Cioloș: „Decizia de vot a fost aseară în BEx, ne vom abține. Mâine vom asigura cvorum, dar nu vom vota acest guvern”.

Același va fi cazul și pentru parlamentarii UDMR. „Am avut o şedinţă a grupurilor reunite de la Senat şi Camera Deputaţilor, unde am luat următoarea decizie: vom fi prezenţi în sală, la dezbateri şi la vot, dar nu vom vota. Vom fi prezenţi, dar nu vom vota – aceasta este decizia UDMR-ului”, a declarat liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond.

PSD a anunțat miercuri că nu va vota cabinetul propus de Cioloș.

În actuala legislatură, sunt 466 de deputați și senatori, astfel: PSD are 157 de parlamentari, PNL – 134, USR PLUS – 80, AUR – 47, UDMR – 30, iar Minoritățile – 18. Pentru ca Guvernul să fie învestit, sunt necesare 234 de voturi.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW