BREAKING Ministerul rus al Apărării acuză Ucraina că pregătește o „provocare armată” în Transnistria
Ministerul rus al Apărării a acuzat joi, 23 februarie, Ucraina că pregătește o „provocare armată”, inclusiv cu implicarea batalionului „Azov”, împotriva Transnistriei, teritoriu al Republicii Moldova aflat sub controlul Federației Ruse.
Situația de securitate devine tot mai tensionată în Republica Moldova, după ce regimul politic de la Chișinău și-a stabilit ca obiectiv aderarea la Uniunea Europeană, dar și o mai strânsă relație cu NATO.
Federația Rusă nu pare însă dispusă să dea drumul din „îmbrățișare” Republicii Moldova și să îi lase pe basarabeni să își aleagă singuri destinul. Șantajul energetic, provocările din regiunea transnistreană, aflată sub ocupație rusă, și încercările de destabilizare a guvernării pro-europene de la Chișinău prin intermediul unor așa-zise proteste ne-au arătat foarte clar până acum intențiile Kremlinului. Însă asta nu pare a fi tot.
Pregătesc rușii terenul pentru ceva mai mult?
Realitățile geografice ne arată că Federația Rusă nu își poate utiliza forța militară pentru a ataca Republica Moldova fără ca înainte să treacă de Ucraina, scenariu puțin probabil în acest moment.
În aceste condiții, unele dintre puține pârghii pe care Kremlinul le mai are pentru a-și impune voința la Chișinău par a fi legate de regiunea transnistreană, unde sub diverse forme are în jur de 8.000 de soldați, în marea lor majoritate băștinași slab pregătiți și echipați.
Amenințarea însă din acest punct de vedere este cât se poate de reală pentru Republica Moldova, un stat care nu are practic o armată profesionistă și nici instituții de forță foarte puternice.
Joi, prin intermediul unui mesaj publica pe Telegram, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că ar pregăti o „provocare armată”, inclusiv cu implicarea batalionului „Azov” împotriva Transnistriei.
„Ca pretext pentru invazie, este planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. Pentru a face acest lucru, sabotorii ucraineni care participă la invazia în scenă vor fi îmbrăcați în uniforma personalului militar al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Ministerul rus al Apărării monitorizează îndeaproape situația de la granița dintre Ucraina și Transnistria și este gata să răspundă”, a transmis Ministerul rus al Apărării.
Ucraina, gata să intervină
Pe de altă parte, ucrainenii spun că sunt gata să intervină pentru eliberarea regiunii transnistrene, dacă autoritățile de la Chișinău vor solicita acest lucru.
„Dacă moldovenii și autoritățile lor decid restaurarea integrității teritoriale, atunci cu sprijinul NATO și al Ucrainei, se poate face în 24 ore. Republica Moldova are acum o șansă geopolitică și istorică unică de a câștiga independența față de Rusia. Republica Moldova trebuie să prindă curaj și să-și refacă integritatea teritorială prin toate metodele disponibile”, a transmis miercuri, 22 februarie, Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de interne.
Iohannis: Suntem dispuși și eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe
În acest context tulbure în cel de-al doilea stat românesc se pune întrebarea cum va răspunde România în situația în care rușii ar încerca să preia puterea prin forță.
„România este nu doar pregătită, este dispusă să sprijine Moldova în orice – repet – în orice scenariu. Cum va arăta acest sprijin concret depinde, evident, de evoluția situației geopolitice. În momentul acesta, ştiți foarte bine că îi sprijinim cu electricitate, gaz, și așa mai departe, îi ajutăm să-și reformeze instituțiile, dar suntem dispuși și eu personal sunt dispus să mergem mult mai departe, dacă situația o va impune”, a declarat miercuri, 22 februarie, președintele Klaus Iohannis.
Comentarii