Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


Ce conține ultimul pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, propus de Comisia Europeană

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Interdicții pentru exporturile de tehnologii și bunuri folosite în industrie, includerea unor propagandiști ai Kremlinului pe lista persoanelor sancționate și pârghii pentru statele membre să prevină evitarea sancțiunilor, sunt printre măsurile propuse de Comisia Europeană în cel de-al zecelea pachet de sancțiuni aplicate împotriva Federației Ruse de la debutul invaziei în Ucraina.

De aproape un an, războiul de agresiune al Rusiei a semănat moarte și distrugere. Putin nu doar că duce un război brutal pe câmpul de luptă, dar vizează inclusiv civilii. Agresorul trebuie să plătească pentru asta”, a declarat Ursula von der Leyen, înainte de a prezenta noul pachet de sancțiuni.

Concret, UE plănuiește să interzică exportul în Federația Rusă a unor bunuri electronice, mașinării specializate, componente de mașinării, consumabile folosite pentru construirea motoarelor de avioane și camioane sau antene.

Toate bunurile și tehnologiile interzise de la exportul în Rusia însumează 11 miliarde de euro, a precizat șefa Comisiei Europene.

Mai mult, sunt vizate pentru interdicția de la export bunuri și tehnologii ce pot fi folosite în industria Apărării pentru dezvoltarea dronelor, rachetelor, elicopterelor sau camerelor cu termoviziune.

Cu acest pachet, am interzis toate produsele tehnologice pe care le găsim pe câmpul de luptă. Și vom fi siguri că nu ajung în alte moduri acolo. De aceea, pentru prima dată în istorie, am adăugat entități din state terțe la sancțiunile impuse Rusiei (…) Suntem gata să adăugăm pe listă alte entități din state terțe care trimit tehnologii sensibile în Rusia”, a mai precizat Ursula von der Leyen, menționând că mai multe companii iraniene au fost adăugate pe lista sancțiunilor.

Totodată, statele membre din UE vor avea pârghiile necesare pentru a urmări oligarhii ruși care încearcă să evite sancțiunile adoptate în contextul invaziei din Ucraina.

Împreună cu statele membre vom lista toate bunurile înghețate ce aparțin de Banca Centrală a Rusiei. Trebuie să știm locația acestor bunuri și valoarea lor. Acest lucru este crucial având în vedere că analizăm posibila folosire a bunurilor publice ale Rusiei pentru a finanța reconstrucția Ucrainei”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii