Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


România, condamnată de CEDO pentru incidentele homofobe din 2013 de la Muzeul Țăranului Român. Statul, obligat să plătească 60.000 de euro drept despăgubiri

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 1 iunie 2021

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru incidentele din anul 2013 de la Cinematograful Muzeului Țăranului Român, considerând că statul a încălcat dreptul la nediscriminare, demnitate umană și întrunire pașnică a comunității LGBTI. 

Cauza „Accept și alții împotriva României” are ca obiect incidentele petrecute la Cinematograful din cadrul Muzeului Țăranului Român în luna februarie a anului 2013, când proiecția filmului „The kids are all right”, din cadrul evenimentului „Luna LGBT”, a fost întreruptă de un grup extremist.

Intrușii păreau a fi asociați cu o mișcare politică de extremă dreapta, numită „Noua Dreaptă”, ce se declară împotriva căsătoriei persoanelor de același sex sau adopțiilor făcute de cuplurile de același sex, printre alte lucruri(…)Organizatorii au alertat polițiștii care erau prezenți la aceste scene. Au intrat în cinema, au confiscat câteva steaguri și au plecat, deși au fost rugați să mai rămână. În rapoartele relevante ale poliției nu sunt menționate cazuri de homofobie”, potrivit comunicatului CEDO.

CEDO menționează că Poliția nu a reușit să-i împiedice pe protestatari să adreseze jigniri de natură homofobe și să se asigure că evenimentul poate avea loc, deși numărul agenților prezenți la fața locului era unul adecvat.

Astfel, CEDO arată că România a încălcat articolul 14, alături de articolele 8 și 11 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: dreptul de a nu fi discriminat în raport cu manifestarea dreptului la viață privată și exercitarea libertății de întrunire pașnică, potrivit Asociației Accept. Curtea obligă România să plătească daune morale și cheltuieli de judecată în valoare de 59.514 euro.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *