Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Avertisment lansat de șeful SRI: Cunosc problemele generate de foști lucrători care gravitează pe lângă companiile de stat

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 4 octombrie 2022

Eduard Hellvig, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), a lansat un avertisment către foștii angajați, care de-a lungul timpului au „suprapus” politica și activitatea de culegere de informații: „Suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva”. 

Într-un discurs susținut cu ocazia împlinirii a 15 ani de studii de securitate la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, în care a trecut în revistă etapele pe care le-a parcurs România de la ieșirea din comunism din decembrie 1989, Hellvig s-a oprit implicit asupra evoluției instituției pe care o conduce.

„Vreau să vorbesc și despre SRI, despre valorile și realizările noastre, fiindcă această instituție este un bun exemplu de transformare lentă, dar decisivă, de modernizare treptată, dar durabilă, de depășire a unui prag în evoluție de la care nu mai vorbim despre improvizație și blocaj în practici ale trecutului, ci de inovare și performanță la nivel înalt. Și dacă s-a putut face reformă într-o instituție atât de complexă și cu un asemenea bagaj istoric, sunt optimist să spun că se poate face și în alte locuri”, a transmis Eduard Hellvig.

Șeful SRI a admis că instituția a făcut multe greșeli în cei 32 de ani de activitate, dar că le cunoaște foarte bine, și că lucrează pentru rezolvarea lor.

„Știu și de problemele generate de unii foști lucrători ai SRI poziționați fie în spatele a tot felul de oameni, fie gravitând în jurul companiilor de stat. Vă pot spune că suntem conștienți de aceste probleme și vom face tot ce ține de noi pentru a le rezolva. Totuși, marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică”, a precizat Eduard Hellvig.

Totodată, Hellvig a menționat că marele câștig al mandatului său este separarea SRI de politică.

„Politica și activitatea de culegere de informații nu trebuie să fie suprapuse. De prea multe ori, însă, greșelile trecutului afectează și comportamentul celor din prezent. Prea mulți politicieni, în deceniile anterioare, s-au obișnuit să primească “indicații” sau “sugestii” despre ce au de făcut”, a mai spus directorul SRI.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii