Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


UNICEF: 830 de copii ucraineni aflați în România, înregistrați în platforma Primero

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 august 2022

UNICEF a anunțat miercuri, 3 august, că în prima săptămână de la operaționalizarea platformei Primero, 830 de copii refugiați din calea războiului din Ucraina, sosiți în România, au fost înregistrați cu succes în aplicație.

Primero este un software open-source care ajută lucrătorii sociali să identifice și să înregistreze copiii refugiați și să-i îndrume către servicii specializate, în funcție de nevoile acestora. Primero permite, de asemenea, identificarea timpurie a potențialelor situații de abuz, neglijare sau trafic și adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea și protejarea drepturilor copilului”, potrivit unui comunicat transmis de UNICEF.

Cei mai mulți copii înregistrați provin din județele Timiș, 93, Arad, 84, sau din Sectorul 2, 82. UNICEF susține că 37.000 de copii refugiați se află pe teritoriul României.

„Introducerea Primero este un pas esențial în a oferi copiilor și familiilor lor protecția și serviciile de care au nevoie, deoarece înregistrarea și monitorizarea copiilor este o parte importantă a acestei activități. Împreună cu numeroșii noștri parteneri, vom continua să sprijinim autoritățile pe toată durata crizei”, a afirmat Gabriel Vockel, Reprezentant UNICEF a.i. în România.

Primero are o echipă formată din 317 utilizatori instruiți, responsabili cu identificarea și înregistrarea copiilor, și 47 de coordonatori județeni care ajută la generarea rapoartelor la nivel de județ.

Identificarea și înregistrarea se vor face numai pe baza consimțământului. După evaluarea inițială și stabilirea nivelului de risc, fiecare copil este îndrumat către instituțiile care pot oferi serviciile necesare, precum direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului, direcțiile pentru asistență socială, autoritățile din domeniul imigrației etc”, mai arată sursa citată.

Platforma este gestionată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

CITEȘTE ȘI: Copiii ucraineni ajunși în România vor fi monitorizați printr-o aplicație gestionată de Guvern / Firea: Ne-am implicat cu tot ce ne-a stat în puteri să le fim alături

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *