Autoritățile dezbat soluțiile pentru combaterea violenței în școli. Cum vrea Ministerul Educației să-i calmeze pe elevii recalcitranți și cum poate fi combătut consumul de droguri
Ministerul Educației a organizat, miercuri, 26 aprilie, o întâlnire de lucru la care au participat reprezentanții principalelor instituții implicate în combaterea violenței și consumului de droguri în unitățile de învățământ, de la nivel central și județean, reprezentanți ai elevilor și părinților. Oficialii de la Educație fac apel la inspectoratele școlare din țară să-i spusțină pe profesori, mediatori, reprezentanții Poliției și ai Agenției Antidrog la toate sesiunile de informare pentru prevenirea violenței și a consumului de droguri în unitățile de învățământ.
Potrivit Ministerului Educației, acestea vor avea loc periodic, iar reprezentanții Agenției Naționale Antidrog îi vor consilia pe elevi în mod obligatoriu, având în vedere că a căpătat statut legal în acest sens. Detalii puteți citi aici.
„Fac apel la inspectorii școlari generali și la reprezentanții Centrelor Județene de Resurse și de Asistență Educațională să susțină consilierii școlari, mediatorii și cadrele didactice în organizarea activităților de prevenție și management a situațiilor de violență, respectiv consum de substanțe interzise. Fenomenul violenței școlare poate fi limitat și combătut, dar numai cu o bună colaborare între instituții, familii, specialiști și elevii. Atât eu, cât și toți colegii din Ministerul Educației ne implicăm activ în identificarea și aplicarea celor mai eficiente măsuri. De asemenea, încurajez toți actorii implicați în acest proces să ne transmită orice feedback, pentru a adopta cele mai bune soluții”, a transmis Ligia Deca, ministrul Educației.
„Camere-resursă” pentru elevii recalcitranți. Și profesorii se pot retrage în acestea, când presiunea psihică e „mare”
De asemenea, au fost prezentat și măsurile regăsite în proiectele de legi ale educației, aflate în dezbatere parlamentară: camere-resursă pentru elevi și pentru cadre didactice(n.r. acestea ar avea rolul să ofere elevilor și profesorilor spațiul pentru reflecție în cazul în care presiunea psihică e mare) posibilitatea exmatriculării unui elev în anumite situații grave (cu posibilitatea reînscrierii), implementarea Planului Național de Combatere a Violenței Școlare, instalarea sistemului de supraveghere audio-video (după consultarea cadrelor didactice, a părinților și elevilor).
Chestorul general de poliție Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a prezentat o propunere a MAI de organizare a unor sesiuni de informare pentru elevi, părinți și cadre didactice privind riscurile și consecințele faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ.
Această inițiativă vine în completarea unor măsuri anterior agreate cu Agenția Națională Antidrog, menite să informeze cadrele didactice cu privire la semnele și simptomele consumului de droguri, în scopul prevenirii și combaterii acestuia, informează sursa citată.
Din păcate, în ultima perioadă, școlile din România au fost scenele unor situații revoltătoare: un elev este în arest preventiv pentru tentativă de omor, după ce și-a înjunghiat profesoara în timpul orei, altul se află sub control judiciar după ce și-a amenințat profesorul de sport cu cuțitul, iar elevii din Prahova care au transformat ora de engleză într-un „circ” au nota 4 la purtare și sunt cercetați de Poliție. Nici consumul de droguri în școli nu arată cifre mai îmbucurătoare. Puteți citi mai multe detalii aici.
CITEȘTE ȘI: Peste 100 de cazuri de bullying și violență la școală au fost raportate la numărul unic de urgențe 119
Sursă foto: Inquam photos/ Octav Ganea
Comentarii