Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

AUR strânge semnături pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis / Simion: Sunt și parlamentari PNL care susțin această idee

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 noiembrie 2021

Alianța pentru Unirea Românilor, prin vocea liderilor George Simion și Claudiu Târziu, a anunțat luni, 1 noiembrie, că a început procesul de strângere de semnături pentru suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis. Simion a precizat că demersul AUR este susținut de mai mulți parlamentari, printre care se regăsesc și liberali din tabăra lui Florin Cîțu, actualul lider PNL. 

Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor, ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare și vom apela la sutele de mii de români care ne contactează, ne scriu pe internet, vin la birourile parlamentare și ne roagă să-l dăm jos pe Iohannis, pentru că o vorbă românească spune că peștele se împute de la cap”, a declarat George Simion, luni, 1 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă „extraordinară” susținută la Parlament.

George Simion a precizat că a avut o discuție în acest sens cu Ludovic Orban, care și-a dat demisia din grupul parlamentar PNL, alături de alți 12 deputați și senatori.

Sunt și parlamentari PNL, nu din tabăra lui Orban, care achiesează la această idee. O să îi vedeți mâine (n.r. la audierea miniștrilor din guvernul Ciucă)”, a adăugat Simion.

În viziunea liderilor AUR, referendumul pentru demiterea din funcție a președintelui ar urma să aibă loc concomitent cu alegerile anticipate.

Este momentul, au existat 2 nominalizări care nu au întrunit o majoritate parlamentară (n.r. deocamdată una, întrucât votul pentru guvernul Ciucă va fi dat miercuri, 3 noiembrie). Conform Constituției, călcată de președintele Klaus Iohannis în picioare, trebuie să ajungem la anticipate. Pentru a economisi banii și nervii românilor, odată cu alegerile anticipate, vom merge la referendumul de demitere a președintelui Klaus Iohannis”, a mai spus Simion.

Claudiu Târziu, co-președinte AUR, a explicat că demersul anunțat luni nu ar fi o strategie de marketing politic, ci o dovadă de responsabilitate.

Responsabilitate pe care nu au fost capabili să își asume alții înaintea noastră, pentru că domnul președinte a încălcat de multe ori Constituția, a făcut partizanat politic, a încercat să guverneze direct sau prin interpuși România, în rarele ocazii când a fost prezent în țară”, a adăugat Târziu.

Campanie în țară și în diaspora

Liderii AUR au anunțat, în paralel cu procedura de suspendare, inițierea unei campanii de informare publică, în țară și în diaspora, pentru a strânge cel puțin 1 milion de semnături de la cetățeni, pe care ar urma să le folosească în viitoare negocieri politice cu partidele parlamentare.

În acest sens, a fost lansat și site-ul josiohannis.ro.

Procedura de suspendare

Pentru a declanșa procedura de suspendare, AUR trebuie să strângă 156 de semnături, adică o treime din numărul total al parlamentarilor. Partidul condus de Simion și Târziu are, în actuala legislatură, 47 de parlamentari.

Potrivit articolului 95 din Constituție, suspendarea are loc în momentul în care președintele „săvârșește fapte grave prin care încalcă Constituția”.

Astfel, dacă vor strânge cele 156 de semnături, reprezentanții AUR trebuie, apoi, să ceară o opinie în acest sens din partea Curții Constituționale a României. Apoi, procedura de suspendare intră la vot în plenul Parlamentului. Pentru a fi suspendat din funcție, trebuie să fie date cel puțin 234 de voturi „pentru” din partea parlamentarilor.

Dacă demersul AUR va fi aprobat de Parlament, urmează un referendum pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis, care va fi validat doar dacă 30% dintre români participă la vot, iar, dintre aceștia, 50%+1 se pronunță pentru demiterea președintelui.

Pe durata suspendării, interimatul va fi asigurat de președintele Senatului, al doilea om în stat potrivit Constituției.

Traian Băsescu a fost suspendat din funcție în două rânduri, în anii 2007 și 2012, dar nu a fost și demis, întrucât, la primul referendum, fostul președinte a fost susținut de o mare parte dintre români, iar la cel de-al doilea nu s-a strâns numărul necesar de participanți, pentru ca referendumul să fie aprobat.

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *