Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Dacian Cioloș spune că suspendarea președintelui nu este o soluție: Nu vedem ce aduce la rezolvarea crizei

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 1 noiembrie 2021

Dacian Cioloș, liderul USR, a declarat luni, 1 noiembrie, că partidul pe care îl conduce nu susține demersul de suspendare a președintelui Klaus Iohannis, argumentând că „nu este o soluție” pentru crizele prin care trece România. 

„România are nevoie acum de un Guvern care să guverneze, să conducă țara și să o scoată din criză. Țara nu are nevoie de o altă criză, pe lângă cele pe care le traversăm deja – criza sanitară, energetică și criza politică guvernamentală. Din punctul nostru de vedere, suspendarea președintelui acum nu este o soluție, nu vedem ce aduce la rezolvarea crizei prin care trece România acum”, a precizat Dacian Cioloș într-o intervenție la Digi 24.

La rândul său, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a precizat pentru Main News că țara are nevoie de un guvern stabil.

„România nu mai are nevoie de încă o criză la cele trei pe care le traversează deja: cea sanitară, energetică și politică. România are nevoie urgent de un guvern stabil, cu o majoritate solidă în Parlament, care să gestioneze pandemia și prețurile la energie, care să facă bugetul și să implementeze reformele din PNRR.

O nouă criză nu ar face decât să prelungească actuala criză politică și să îngreuneze și mai tare gestionarea pandemiei. În actualul context, suspendarea președintelui nu este o soluție la problemele pe care România le traversează”, a declarat pentru Main News Moșteanu.

Ulterior, într-o postare pe Facebook, șeful USR a notat că suspendarea președintelui are sens în momentul în care acesta rupe contractul simbolic cu poporul sau atunci când a încălcat legile ori Constituția.

„În momentul acesta, suntem într-o gravă criză politică în care ambele partide, PNL și PSD, au dat dovadă de o gravă lipsă de răspundere, încercând să obțină avantaje electorale cu trei ani înainte de alegerile parlamentare. Li se adaugă AUR, care încearcă să facă din suspendarea președintelui un subiect care să agite societatea și mai mult.

Din nefericire, România este țara lucrului pe jumătate făcut. Sistemul politic este blocat în partide iresponsabile, fără posibilitatea de a declanșa alegeri anticipate care sunt la dispoziția președintelui, el însuși pasibil de suspendare populistă. Sistemul nostru politic stă în echilibru prin blocaj, nu prin responsabilitate politică și instrumente funcționale”, se arată, între altele, în postarea din mediul online.

PSD aștepta poziția USR

Amintim că prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat luni că, în momentul în care USR se va alătura demersului de suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, social-democraţii vor discuta şi ei acest subiect în forurile de conducere şi vor lua o decizie.

Afirmațiile celor doi vin după ce AUR a anunțat luni, 1 noiembrie, că a început procesul de strângere de semnături pentru suspendarea din funcție a șefului statului. Co-președintele formațiunii Geroge Simion a precizat că demersul AUR este susținut de mai mulți parlamentari, printre care se regăsesc și liberali din tabăra lui Florin Cîțu, actualul lider PNL.

Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor, ne-au promis mai mulți parlamentari de la mai multe partide că vor semna această procedură de suspendare și vom apela la sutele de mii de români care ne contactează, ne scriu pe internet, vin la birourile parlamentare și ne roagă să-l dăm jos pe Iohannis, pentru că o vorbă românească spune că peștele se împute de la cap”, a declarat George Simion, luni, 1 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă „extraordinară” susținută la Parlament.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *