Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Aproape 47 milioane de euro pentru Cazinoul din Constanța. Ce acțiuni va găzdui clădirea


Guvernul a aprobat fonduri suplimentare pentru restaurarea Cazinoului din Constanța, stadiul lucrărilor de execuție fiind în prezent de 65%, informează ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila. Astfel, valoarea totală reavizată pentru acest obiectiv de investiții este de 236.230.000 lei (aproape 47 milioane de euro).

Oficialii Guvernului susțin că lucrările sunt necesare deoarece clădirea este degradată și se  pune în pericol siguranța oamenilor. Astfel, pe parcursul execuției lucrărilor, ca urmare a stabilirii cu exactitate a stării de degradare a imobilului, proiectanții de specialitate au propus noi soluții tehnice de intervenție, care au presupus, cu precădere, refacerea în integralitate a majorității elementelor structurale (planșee, stâlpi, pereți etc).

Odată cu refacerea acestor elemente structurale, multe dintre soluțiile prevăzute inițial pentru lucrările de arhitectură și de componente artistice vor fi adaptate la situația nouă a elementelor structurale. Totodată, la nivelul componentelor artistice, s-a constatat starea avansată de coroziune a structurii metalice de susținere/prindere a acestora, care a impus adoptarea de lucrări de înlocuire, menționează Ministerul Dezvoltării.

În prezent, stadiul fizic al lucrărilor de execuție este de aproximativ 65%, fiind finalizate, încă din vara anului trecut, lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci și înlăturate elementele de protecție. Planul de „refacere” a Cazinoului Constanța este din 2019.

Cazinoul din Constanța va găzdui evenimente culturale

„Scopul nostru este de a asigura finanțarea necesară pentru restaurarea în integritate și în condiții de calitate maximă a acestei clădiri monument, simbol al Constanței. Dorim ca lucrările la această clădire simbol să fie de calitate și durabile” , a explicat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, într-o conferință de presă. După ce clădirea va fi total refăcută, aceasta va găzdui evenimente culturale.

Cazinoul de la Constanța a fost contsruit  în anul 1909, pe faleză, în apropierea bulevardului Regina Elisabeta. Este una dintre clădirile emblemă ale Constanței, construită în stil Art Nouveau, după schițele  arhitectului Petre Antonescu.

Sursă foto: Inquam Photos / Costin Dincă

Comentarii