Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


ANALIZĂ Alegeri prezidențiale în Republica Moldova: Maia Sandu, ținta unei campanii de fake news fără precedent în istoria statului

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 14 noiembrie 2020

Republica Moldova fierbe înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, ce va avea loc duminică, 15 noiembrie. Victoria din primul tur a Maiei Sandu în fața lui Igor Dodon i-a determinat pe socialiști și aliații lor să scoată toate armele avute la dispoziție. Prin intermediul a zeci de site-uri, televiziuni, pagini pe rețelele de socializare a fost lansat un adevărat război informațional împotriva candidatei declarat pro-europene.

Alegerile de duminică vor avea loc într-un context extrem de complicat pentru Republica Moldova. Epidemia de COVID-19, gestionată catastrofal de guvernul condus informal de Dodon, problemele economice (3.716 $ PIB/capita, penultimul din Europa), emigrația (circa 1 milion de cetățeni) și izolarea pe plan extern sunt probleme care apasă în acest moment pe umerii cetățenilor.

Cu Moscova implicată doar parțial în aceste alegeri și fără sprijinul lui Vladimir Plahotniuc, așa cum s-a întâmplat în 2016, Igor Dodon s-a trezit într-o situație în care all-in este singura variantă. Aparent, o înfrângere după ce ai petrecut patru ani în funcția de președinte nu ar fi un capăt de țară, asta dacă ne gândim la SUA, Franța, sau chiar România. Însă în state precum Republica Moldova pierderea puterii poate să vină la pachet și cu alte probleme. Vladimir Filat și Vladimir Plahotniuc știu cel mai bine asta. Primul, fost premier, a ajuns într-o celulă cu televizor color din Penitenciarul nr. 13 Chișinău. Cel de-al doilea, fost conducător de facto al RM, schimbă frecvent  meridianele, după ce pe numele său au fost pornite mai multe acțiuni penale, inclusiv în Federația Rusă. Așadar, pentru Igor Dodon singura variantă acceptabilă este victoria.

Exemple de fake news lansate în perioada campaniei electorale

Fals: Maia Sandu închide școlile

Maia Sandu a fost deseori luată la țintă de socialiști pentru perioada în care a ocupat funcția de ministru al educației. Dacă în campania din 2016 Igor Dodon a acuzat-o pe candidata PAS că a împins la sinucidere 400 de copii prin supravegherea video a examenului de bacalaureat, supoziție total aberantă, de această dată fake news-ul este ceva mai subtil – „Sandu a închis 213 școli”.

Maia Sandu a fost ministru al educației în perioada 2012-2015. La preluarea mandatului erau 1.394 de instituții de învățământ și 365.993 de elevi. În cei trei ani, numărul unităților de învățământ a scăzut cu la 1.321 și al elevilor la 333.430. Cu alte cuvinte, s-au închis 73 de unități de învățământ, însă doar ca urmare a diminuării numărului de elevi.

Fals: Maia Sandu a participat la furtul miliardului

Această dezinformare a fost demontată de stopfals.md, care a arătat că afirmațiile lui Igor Dodon a lansat informații false și pure speculații. Acesta a susținut că Pe 13 noiembrie 2014, s-a dat garanții la 9,5 miliarde de lei, Maia Sandu a votat pro”, însă de fapt garanțiile au fost acordate de guvern pe 7 noiembrie 2014 la o ședință secretă la care Sandu nu a participat.

Fals: Revoluție colorată la Chișinău 

Narațiunea precum că SUA ar pregăti o „revoluție colorate” la Chișinău a fost lansat direct de la Moscova. Pe 14 octombrie, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că SUA și-ar dori să apară un „nou abces” în spaţiul postsovietic, iar pe 19 octombrie directorul SVR, Serghei Narîșkin, a acuzat SUA că a trimis la Chișinău un „grup de specialiști în revoluții colorate”. Trustul media al socialiștilor și deputatul Bogdan Țîrdea au încălzit la rândul lor subiectul.

De fapt, interesul SUA pentru Republica Moldova este aproape inexistent, miza regională fiind de fapt Ucraina, un stat cu populație de peste 10 ori mai numeroasă, graniță cu Federația Rusă și ieșire la Marea Neagră. Totodată, nu există nicio dovadă care să arate că SUA ar fi trimis la Chișinău așa-numiți specialiști în „revoluții colorate”, cum susțin promotorii dezinformării.

Fals: Maia Sandu vrea să creeze tabere de migranți în RM

Tema de dezinformare privind „pericolul migranților” a devenit una clasică, fiind utilizată practic în statele din regiune. În 2016 holdingul media deținut de Vladimir Plahotniuc propagat minciuna precum că Maia Sandu s-ar fi înțeles cu Angela Merkel să aducă în RM 30.000 de sirieni. De această dată subiectul revine sub o formă ușor edulcorată – „Guvernul Sandu a negociat cu Marea Britanie construirea unei tabere de migranți în RM”. Totul are la bază un articol din The Guardian potrivit căruia guvernul britanic ar lua în calcul să trimită o parte din migranți în afara țării iar RM, Maroc și Papua Noua Guinee sunt considerate destinații adecvate. Nimic despre Maia Sandu, așa cum insistă site-urile socialiștilor.

Fals: Maia Sandu vrea să vândă pământul străinilor

„Nu ne vindem țara” era una din lozincile propagandei neocomuniste din România la începutul anilor ’90. În RM mesajul încă este utilizat. În campania electorală aferentă alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului din 2018, Andrei Năstase a fost ținta unui material contrafăcut, fals atribuit Al Jazeera, în care se afirma că acesta ar vrea să concesioneze orașul arabilor pe 50 de ani.

Jurnaliștii de la Stop Fals au analizat subiectul și au descoperit că totul a pornit de la o acuzație nefondată lansată în luna august de deputatul socialist Corneliu Furculiță, mâna dreaptă a lui Dodon. Acestuia i s-a alăturat și deputatul Nicolae Pascaru, care a prezentat pe post de dovadă o captură din „Cartea Albă a investitorilor străini”, un document ce reprezintă propunerile investitorilor străini pentru îmbunătățirea climatului investițional în RM. Conform sursei citate anterior, documentul la care face referire Pascaru este de fapt o recomandare a investitorilor străini de modificare a Legii privind preţul normativ şi modul de vînzare-cumpărare a pămîntului, solicitare care se regăsește și în edițiile din 2005200920172019 ale Carții Albe.

Fals: Oligarhii o susțin pe Maia Sandu

Asocierea numelui unor persoane cu imagine maculată cu ținta campaniei de dezinformare este o tehnică veche dar încă de actualitate, fiind utilizată și în campania electorală pentru alegeri locale din București (exemplu). În cazul de față Maia Sandu ar fi susținută, susține presa afiliată PSRM, de oligarhul Plahotniuc, fostul deputat român Cristian Rizea, urmărit internațional în urma unei condamnări la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, și finanțată de Veaceslav Platon, condamnat în dosarul furtului miliardului la 18 ani de închisoare și eliberat în luna iunie a acestui de Igor Dodon.

Niciunul dintre cei așa-ziși susținători nu ar avea vreun interes ca Maia Sandu să ajungă în fotoliul de șef al statului. Și în anul 2016 Plahotniuc și-a declarat susținerea pentru Sandu în vreme ce holdingul său media lansa fake news-uri pe bandă rulantă la adresa candidatei declarat pro-europene. Mai mult, Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, a recunoscut că indicația adresată membrilor PDM a fost de a-l susține pe Dodon. În ciuda conflictului în care au intrat Plahotniuc și Dodon în vara anului 2019, după o colaborare mai mult decât fructuoasă, oligarhul nu și-ar dori câtuși de puțin victoria lui Sandu, riscul extrădării atârnând greu. La rândul său Cristian Rizea, despre care Gândul a scris că ar fi obținut cetățenia RM în urma unui aranjament cu un consilier al lui Dodon. Într-un final, a doua zi după primul tur al alegerilor, Dodon i-a ridicat cetățenia lui Rizea, aceasta aflându-se în arest. Cu toate acestea, singura variantă plauzibilă prin care Rizea ar putea evita extrădarea este realegerea lui Dodon.

 

Fals: Unioniștii nu o votează pe Maia Sandu

„Divide et impera” este principiul pe care îl aplică propaganda media a socialiștilor pentru a diviza electoratul pro-european din RM. În 2019, la alegerile la termen pentru Primăria Chișinău, pe fondul nemulțumirilor unioniștilor legate de formarea alianței PSRM-PAS-PPDA, metoda a dat roade, Andrei Năstase, fără să fie susținut de o bună parte a electoratului unionist, a pierdut în fața  lui Ion Ceban.

La fel și acum, se încearcă acreditarea ideii că unioniștii nu ar trebui să o susțină pe Maia Sandu pentru că asta și-ar dori Vladimir Putin. Mai mult, Gheorghe Costandachi , catalogat drept „expert unionist”, vorbește despre pericolul federalizării care ar veni de la Maia Sandu. De fapt, lidera PAS s-a exprimat în repetate rânduri împotriva scenariului soluționării conflictului transnistrean prin federalizare. Pe 20 februarie 2019, Maia Sandu a ieșit în fața presei alături de Andrei Năstase și a avertizat asupra planului de federalizare prezentat de Igor Dodon la Conferința de Securitate de la Munchen. Mai mult, chiar pe site-ul Partidului Socialiștilor este publicat un proiect privind federalizarea RM.

Concluzii

1. Rezultatul dezastruos obținut de Igor Dodon în primul tur de scrutin i-a determinat pe socialiști să adopte o retorică extrem de agresivă și să se folosească de toate resursele mediatice avute la dispoziție pentru a întoarce situația în turul al doilea.

2. Campania de știri false derulată în aceste zile în RM se aseamănă cu cea din 2016 prin prisma narațiunilor utilizate, fapt explicat prin trecerea de pe statul de plată al lui Plahotniuc pe cel al socialiștilor a designeri ai dezinformării precum Oleg Cristal, Gabriel Călin și Corneliu Gandrabur.

3. Comparativ cu anul 2016, războiul informațional derulat împotriva Maiei Sandu este mult mai agresiv, fiind utilizată o gamă mult mai vastă de platforme de propagare a mesajului. Am identificat 32 de site-uri care difuzează conținut explicit împotriva candidatei PAS și în favoarea lui Igor Dodon. De asemenea, pe site-ul Odnoklassniki, unde reclama este controlată de Vadim Ciubară, un apropiat al lui Dodon, sunt difuzate spoturi împotriva Maiei Sandu. Pe YouTube, prin intermediul canalului cu doar 400 de abonați „Mort în Popșoi” au fost lansate cinci videoclipuri ce totalizează peste 270.000 de vizualizări, toate ce o au ca țintă pe Maia Sandu.

4. Cheia de boltă între toate aceste dezinformări este pagina de Telegram a deputatului socialist Bogdan Țîrdea.

5. Nu poate fi efectuată o evaluare exactă a impactului acestor dezinformări, arma fiind una cu două tăișuri. Deseori s-a dovedit că o campanie de dezinformare insuficient de bine calibrată pe specificul publicului se poate întoarce chiar împotriva celui care a realizat-o. De pildă, PSD și-a pierdut jumătate din scorul politic în urma promovării narațiunilor cu statul paralel și George Soros. Rămâne de văzut duminică cine va avea să se impună, însă un lucru este cert – în eventualitatea unui proces electoral fără fraude majore, Maia Sandu pleacă cu prima șansă.

Sursa foto: Facebook / Maia Sandu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *