ANI, noi explicații în scandalul care o vizează pe Clotilde Armand. Primarul susține că ar fi un atac de campanie electorală / Ce spun PSD și PNL
Agenția Națională de Integritate (ANI) a venit marți, 8 noiembrie, cu noi explicații în scandalul în care este implicat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand. ANI arată că starea de incompatibilitate a edilului și conflictul de interese sunt „strict” legate de activitățile din cadrul proiectului pe fonduri europene, în cadrul căruia Armand s-a numit manager, o acuză că și-a mărit indemnizația cu peste 30% (distinct de sporul legal de 25%) și susține, contrar afirmațiilor primarului, că nu a cerut să aibă acces la informațiile din dosar.
„În acest caz, Agenția a reținut starea de incompatibilitate precum și existența conflictului de interese în materie administrativă strict cu privire la dispozițiile emise de către persoana evaluată în cadrul proiectului -Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție-”, se arată în comunicatul ANI.
Agenția menționează că, potrivit Legii, primarii care implementează proiecte din fonduri europene nerambursabile își pot majora cu până la 25% indemnizațiile lunare, fără să fie obligați să dețină calitatea de manager în cadrul proiectului.
Totodată, ANI arată că, prin numirea în funcția de manager de proiect, pe lângă sporul de 25% menționat mai sus, Clotilde Armand și-a majorat indemnizația cu până la 30%, lucru ce a „generat producerea incidentelor de integritate în materie administrativă”.
- „Conflictul de interese: potrivit art. 76 alin. (1), „primarii şi viceprimarii, primarul general şi viceprimarii municipiului Bucureşti sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.”
- Incompatibilitatea: potrivit art. 87, alin. (1), lit. k) „Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: k) orice alte funcții publice sau activități remunerate, în țară sau în străinătate, cu excepția funcției de cadru didactic sau a funcțiilor în cadrul unor asociații, fundații sau alte organizații neguvernamentale”, sunt prevederile legale invocate de ANI.
Agenția mai susține că primarul Sectorului 1 a fost informat pe 22 iulie că a fost declanșată activitatea de evaluare, că pe 4 august a fost înregistrată la dosar împuternicirea avocațială și că a transmis pe 10 octombrie un punct de vedere cu privire la consultările inspectorului de integritate.
„Precizăm că pe toata durata activității de evaluare, persoana evaluată nu a solicitat accesul la dosar sau prezența sa la sediul ANI, toate comunicările cu aceasta fiind purtate conform cronologiei prezentate mai sus”, arată ANI, care menționează că „raportul de evaluare a fost transmis persoanei evaluate (…) la adresa poștală indicată de reprezentantul legal”.
Armand: „E un război mediatic declanșat de fostul primar”
Clotilde Armand susține, în schimb, că nu are acces la dosar și că a primit toate informațiile legate de investigația ANI prin „niște comunicate de presă”.
„Eu nu am acces la dosarul meu, e lansat într-un moment în care probabil că începe campania pentru alegeri (n.r. alegerile sunt în anul 2024), este un atac din partea celor inculpați în multe dosare, sunt profund deranjați de activitatea mea”, a spus Clotilde Armand, prezentă marți la Digi24.
Edilul s-a deplasat marți dimineață la sediul ANI și susține că avocatul său ar fi cerut inspectorilor ANI să îi pună la dispoziție dosarul.
„Există 5-6 cereri scrise și nu verbale”, a precizat Armand, întrebată dacă a depus solicitări în scris pentru a avea acces la dosar.
Primarul Sectorului 1 a precizat că, din informațiile sale și din punctele de vedere primite de la Ministerul Fondurilor Europene și direcțiile de specialitate din cadrul primăriei, reiese că ar fi putut să fie numit manager de proiect.
„Rolul primarului este să se implice, îmi doresc să fiu manager de proiect pentru acest proiect anticorupție. Implică toate serviciile primăriei, va identifica riscurile de corupție pentru fiecare serviciu, împreună cu profesioniștii de la DGA prevede instruirea tuturor funcționarilor ca să eliminăm problema corupției. E problema pentru care am fost aleasă la Primărie. E corect să fiu eu managerul de proiect pentru acest proiect”, a spus Armand.
Mai mult, edilul acuză că ar fi vorba „de un atac al PSD și PNL” împotriva sa, întrucât ar fi „deranjați de dosarele pe care le devoalez în cadrul primăriei”.
„Domnul care a făcut plângerea este Daniel Tudorache, multiplu inculpat care are cel mai mare dosar de corupție în România, e un miliard de lei, sunt 56 de persoane inculpate în Primărie pentru fapte de corupție.
Instituțiile statului sunt folosite de PNL, PSD și sunt folosite ca instrument politic împotriva mea. În acest caz, da, asta se pare. Cred în ANI, în misiunea ANI, în Lege, din acest motiv cred că este corect ca ANI să îmi dea acces la dosar să pot să îl studiez”, a precizat Clotilde Armand.
Ce spun reprezentanții PNL și PSD
Ciprian Ciucu, liderul PNL București și primar al Sectorului 6, a ținut să delimiteze partidul pe care îl conduce de scandalul dintre ANI și primarul Sectorului 1.
„Eu înțeleg de la ANI nu că e problema că ia acea indemnizație, ci că s-a numit manager de proiect. Ea spune că este legal. Din câte știu eu, nu este legal. Așa și eu m-aș putea numi pe mine șeful Poliției Locale sau Director la Direcția de Urbanism sau șef serviciu la taxe și impozite locale. Aici este problema. Acum, cred că a fost o confuzie, nu cred că a fost rea voință”, a declarat Ciprian Ciucu, la Digi24.
Într-o declarație de presă susținută de reprezentanții PSD la sediul Primăriei Sectorului 1, Florin Manole (președintele PSD Sector 1) și Daniela Popa (președintele consilierilor locali Sector 1), au reiterat că îi solicită edilului USR să „facă un pas înapoi până când va fi declarat nevinovat”.
„Doamna Armand, de la sine putere, primar, a dat dispoziție de primar prin care s-a numit manager de proiect pe fonduri europene și a încasat venituri în plus. Nu s-a mai întâmplat așa ceva nicăieri în țară. Primarii își pot mări indemnizația cu 25% din salariu, dar dacă primăria, per ansamblu, aparatul de specialitate în special, prin funcționari și specialiști din primărie, implementează proiecte pe fonduri europene, nu să te numești manager de proiect pe un astfel de proiect, în special pe un proiect anticorupție”, susține Daniela Popa, menționând că ea este persoana care a depus plângerea la ANI împotriva edilului.
Sursă foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Comentarii